Hotararea nr. 235 din 31 martie 2005 privind aprobarea pentru anul 2005 a listei cuprinzand denumirile comune internationale ale medicamentelor din Nomenclatorul medicamentelor de uz uman, de care beneficiaza asiguratii in tratamentul ambulatoriu, cu sau fara contributie personala, pe baza de prescriptie medicala.

Procentul de compensare a medicamentelor corespunzatoare denumirilor comune internationale prevazute in sublista A este de 90% din pretul de referinta, al celor din sublista B este de 50% din pretul de referinta, iar al celor din sublista C este de 100% din pretul de referinta.

Pretul de referinta reprezinta pretul cel mai mic corespunzator unitatii terapeutice aferente aceleiasi forme farmaceutice din cadrul aceleiasi denumiri comune internationale (DCI) si pentru fiecare concentratie.

Pentru bolile cronice, medicii pot prescrie unui asigurat medicamente, cu si fara contributie personala, cu urmatoarele restrictii:

- pentru sublista A - o singura prescriptie, lunar, cu numar variabil de medicamente cu valoarea totala calculata la pretul de vanzare cu amanuntul de maximum 1.000.000 lei (100 RON);

- pentru sublistele B si C - cate o singura prescriptie, lunar, cu maximum 3 medicamente cu valoarea totala calculata la pretul de vanzare cu amanuntul de maximum 3.000.000 lei (300 RON).

Un medic nu poate recomanda altui medic, prin scrisoare medicala, prescrierea unor medicamente cu contributie personala pentru un asigurat, in luna in care el insusi i-a emis asiguratului o astfel de prescriptie.