Premierul Tony Blair s-a intalnit marti dimineata cu regina Elisabeta a Doua, careia i-a cerut sa dizolve parlamentul, in vederea unor noi alegeri. Imediat dupa intalnire, el a anuntat ca votul va avea loc pe 5 mai.

Vizita la palatul Buckingham a fost o formalitate constitutionala care trebuia indeplinita. De vreme ce regina inaugureaza lucrarile parlamentului, tot ea trebuie sa il si dizolve.

Pentru organizarea alegerilor, in Marea Britanie exista doar o singura regula ferma - parlamentul trebuie reconfirmat prin vot popular dupa cel mult 5 ani.

In acest interval, primul ministru poate convoca alegerile dupa bunul plac, si de cele mai multe ori o face cand partidul sau are un avantaj.

Tony Blair, de exemplu, mai putea guverna un an fara probleme, partidul sau laburist avand o mare majoritate in Camera Comunelor.

Calcule de campanie

Corespondentii BBC cred ca va fi foarte dificil pentru partidele din opozitie sa erodeze semnificativ majoritatea laburista.

Partidul Conservator este fara indoiala incurajat de trei sondaje publicate in aceasta dimineata, care sugereaza ca avansul laburistilor se reduce.

Conservatorii se pregatesc de cateva luni pentru campanie, anuntand deja o serie de politici dure pentru combaterea criminalitatii si reducerea numarului de imigranti.

Cel de-al doilea partid din opozitie, Partidul Liberal Democrat, ar putea la randul sau sa atraga voturi de la alegatorii nemultumiti de Tony Blair si de razboiul din Irak.

Partidul Laburist spera ca performantele economice din ultimii ani sunt un argument mult mai puternic, si suficient pentru a-i mentine la putere.

Observatorii atrag insa atentia asupra factorilor imposibil de prevazut, cum ar fi prezenta la vot.

Daca simpatizantii laburistilor nu se vor mobiliza sa voteze, e posibil ca rezultatul sa fie destul de strans.