• Afaceristul romano-sirian a fost retinut pentru atentat la siguranta nationala. Acuzatia are legatura cu rapirea ziaristilor aflati, se pare, sub protectia SUA

• Parchetul General l-a retinut ieri, pentru 24 de ore, pe celebrul disparut Omar Hayssam, omul-cheie in cazul rapirii celor trei jurnalisti romani in Irak

• Acuzatia adusa romano-sirianului: atentat la siguranta nationala

• Arestarea afaceristului PSD are legatura cu rapirea ziaristilor romani la Bagdad

• Conform unor surse bine informate, autoritatile romane au actionat in cazul Hayssam cind au avut garantia eliberarii celor trei ostatici: Ovidiu Ohanesian, Marie-Jeanne Ion si Sorin Miscoci

• Desi aseara, la ora 21.30, Presedintia nu confirma eliberarea ziaristilor, exista informatii credibile ca acestia sint deja in custodia trupelor aliate, aflate sub comanda SUA

Surse bine informate sustineau aseara ca jurnalistii romani Marie-Jeanne Ion, Sorin Miscoci si Ovidiu Ohanesian au fost eliberati, ieri, la mai bine de o saptamina dupa ce au fost rapiti.

Desi Presedintia nu a putut confirma stirea, potrivit surselor citate, colegii nostri erau in siguranta si fusesera preluati de fortele coalitiei din Irak, coordonata de Statele Unite ale Americii.

In momentul rapirii, alaturi de cei trei jurnalisti romani, la Bagdad, se mai afla si cetateanul romano-americano-irakian Mohamed Munaf, bunul prieten al lui Omar Hayssam. Despre situatia acestuia, la inchiderea editiei, nu se stia inca nimic.

In timp ce ziaristii erau eliberati, procurorii Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie il retineau, la Bucuresti pe omul de afaceri Omar Hayssam, cel care a finantat calatoria celor trei si probabil, a pus la cale rapirea acestora.

El este acuzat de atentat la siguranta nationala, infractiune prevazuta de articolul 281 din Codul Penal.

Potrivit legii, atentatul care pune in pericol siguranta nationala este cel savirsit contra vietii, integritatii corporale ori sanatatii unei persoane care indeplineste o activitate importanta de stat sau alta activitate publica importanta, in imprejurari care fac ca fapta sa puna in pericol securitatea nationala, si se pedepseste cu detentie pe viata sau cu inchisoare de la 15 la 25 de ani si

interzicerea unor drepturi.

Potrivit unor informatii din interiorul celulei de criza de la Palatul Cotroceni, tot aseara, in Bagdad ar fi inceput o serie de arestari in acelasi caz.

Hayssam a fost "ridicat" de procurori de la sediul firmei sale "Manhattan" din Capitala. Retinerea lui Hayssam a fost anuntata, intr-o conferinta de presa, de purtatorul de cuvint al Presedintiei, Adriana Saftoiu.

Surse oficiale ne-au declarat ca actiunea anchetatorilor a avut in vedere faptul ca omul de afaceri "punea probleme in buna desfasurare a actiunii de recuperare a celor trei ziaristi romani rapiti in Irak".

Aceleasi surse ne-au precizat ca retinerea s-a facut "pe baza datelor furnizate de serviciile de informatii" si este numai inceputul pentru ceea ce denumesc "implicarea unor cetateni din romania in rapirea ziaristilor".

Astfel, zvonul potrivit caruia "rapirea este o afacere cu iz romanesc" incepea sa se confirme prin gesturile oficialitatilor. In continuare, a anuniat se desfasoara "actiuni conexe", la Bucuresti si Bagdad, de recuperare a celor trei. Era practic prima confirmare oficiala ca trimisii speciali ai Romaniei negociaza eliberarea jurnalistilor.

Surse judiciare ne-au declarat ca procurorii au emis pe numele lui Hayssam o ordonanta de retinere de 24 de ore.

La inchiderea editiei, omul de afaceri era audiat de procurori. El va fi prezentat, astazi, judecatorilor Tribunalului Bucuresti cu propunerea de arestare preventiva. Omar Hayssam este cel care a sponsorizat plecarea in Irak a jurnalistilor Marie-Jeanne Ion, Sorin Miscoci si Eduard Ovidiu Ohanesian.

Ziaristii au ajuns in Bagdad calauziti de bunul prieten al lui Hayssam, cetateanul romano-americano-irakian Mohamed Munaf. La scurt timp de la rapirea celor patru, Hayssan a anuntat ca rapitorii l-ar fi contactat si ar fi cerut, in schimbul eliberarii lor, o recompensa de patru milioane de dolari.

Dupa ce afirmatiile sale au fost contrazise chiar de Marie-Jeanne Ion intr-o inregistrare difuzata de televiziunea araba Al-Jazeera, Omar Hayssam a fost practic de negasit.

Aseara, purtatorul de cuvint al Presedintiei, Adriana Saftoiu, nu a putut confirma eliberarea celor trei jurnalisti.

Indiciile care anuntau eliberarea

• Surse guvernamentale ne-au declarat ca eliberarea ostaticilor era posibila in cursul zilei de marti (n.r. - ieri)

• Surse apropiate celulei de criza au sustinut ieri ca autoritatile poarta negocieri "la anumite niveluri" pentru eliberarea celor trei jurnalisti si ca se putea vorbi despre un "pariu cu cronometrul"

• Mai multe surse sustineau ca rapitorii ar fi intentionat eliberarea ostaticilor pe rind, dar autoritatile romane doreau ca jurnalistii sa fie pusi in libertate in acelasi timp

• Ambasadorul irakian la Bucuresti a declarat ieri ca "exista mari presiuni pentru eliberarea jurnalistilor fara nici un fel de rascumparare"

• Doctorul Mohammed Yassim si un alt membru al delegatiei aflate la Bagdad pentru negocieri au comunicat, luni, Uniunii Arabe din Bucuresti ca "in doua-trei zile vor exista informatii certe" despre soarta jurnalistilor romani din Irak

• "Haideti sa facem liniste doua zile, pina la intoarcerea ziaristilor acasa. Hayssam nu vrea sa vorbeasca pina nu se intorc colegii dumneavoastra acasa", a declarat, luni, Mukhles Omar, fratele lui Hayssam.

Descinderi la firmele lui Omar

Omul de afaceri Omar Hayssam a fost retinut, in cea mai mare taina. Surse judiciare ne-au declarat ca, in jurul orei 19.00, el a fost ridicat de 20 de politisti de la Grupul de Protectie si Interventii Speciale "Aquila" al Ministerului Administratiei si Internelor care au descins, imbracati in haine civile, la sediul Grupului de firme "Manhattan".

In timp ce Hayssam era audiat la Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie, jandarmi, procurori si ofiteri din structura de informatii a MAI au descins la firmele acestuia din Soseaua Stefan cel Mare si Bulevardul Poligrafiei.

Presiuni pentru punerea in libertate a romanilor

Tot mai multe indicii aratau ieri ca eliberarea jurnalistilor tinuti ostatici in Irak era tot mai aproape de a deveni realitate. Existau semnale, confirmate de mai multe surse autorizate, potrivit carora rapitorii ar fi intentionat eliberarea pe rind a ostaticilor.

Mai multe surse neoficiale au vehiculat informatia ca ziaristii romani s-ar afla in siguranta, la Ambasada Romaniei din Bagdad, iar tacerea reprezentantilor diplomatici romani din Irak a alimentat si mai mult speculatiile privind o eventuala eliberare a jurnalistilor de la Prima TV si "Romania libera".

Asupra rapitorilor s-au exercitat mari presiuni pentru punerea in libertate a colegilor nostri de breasla, fara plata vreunei rascumparari, fapt confirmat de ambasadorul Irakului la Bucuresti, Adel Murad.

Acesta a declarat ieri ca rapirea a fost comisa de rebeli din grupurile de insurgenti care se opun procesului de democratizare a Irakului.

"Exista mari presiuni pentru eliberarea jurnalistilor fara nici o rascumparare", a declarat Adel Murad.

Printre sustinatorii eliberarii jurnalistilor romani s-a numarat si organizatia Reporters Sans Frontieres (RSF), care a solicitat un sprijin activ pe plan international, intr-un moment in care din ce in ce mai multi ziaristi reprezinta o tinta a rapirilor din Irak.

Intr-o declaratie semnata de peste 100 de directori si editori ai emisiunilor de stiri din Europa, care va fi transmisa astazi presedintelui Parlamentului European, RSF cere tuturor institutiilor europene si statelor membre ale Uniunii Europene sa-si intensifice eforturile depuse in sprijinul eliberarii ostaticilor.

Raluca Dan, Ramona Feraru, Cristian Oprea