Decesul Suveranului Pontif a fost cel mai mediatizat eveniment din ultimii ani

Moartea Papei Ioan Paul al II-lea a fost cel mai mediatizat eveniment din ultimii ani, numarul de stiri pe aceasta tema aparute pe Internet fiind de zece ori mai mare decit cel al relatarilor consacrate realegerii in functie a presedintelui american George W. Bush, relateaza Associated Press. Paul J.J.

Payack, presedintele serviciului de monitorizare Global Language Monitor, este de parere ca aceasta diferenta reflecta uriasa influenta de care s-a bucurat liderul Bisericii Catolice.

Serviciul "Global Language Monitor", care scaneaza Internetul prin utilizarea unor cuvinte-cheie sau fraze, a descoperit 35.000 de articole noi in cele 24 de ore ce au urmat mortii Suveranului Pontif.

Numarul articolelor dedicate Papei intrece de departe cele 3.500 de materiale aparute in ziua de dupa alegerea presedintelui George W. Bush, dar si de cele doar 1.000 de articole despre moartea

fostului presedinte Ronald Reagan, anul trecut. Numaratoarea include articolele publicate pe diverse site-uri de Internet, precum si in ziare si trasncripturile stirilor de televiziune.

Serviciul de scanare a monitorizat circa 3.000 de ziare si 1.000 de televiziuni. "A intrat in istorie, probabil mai mult decit orice alt papa din vremurile contemporane.

Datorita numeroaselor sale calatorii, Papa a devenit cunoscut in foarte multe tari", a explicat Payack.

Vaticanul, cel mai scump platou de filmare

Proprietarii teraselor cu vedere spre Vatican au batrinetea asigurata.

De acum o saptamina, cind sanatatea Papei Ioan Paul al II-lea s-a agravat, televiziunile din intreaga lume au declansat un adevarat razboi pentru a acapara terasele Romei cu cea mai buna panorama spre Bazilica Sfintul Petru, cu vedere nu doar spre catedrala propriu-zisa, ci si spre apartamentele pontificale sau spre hornul de unde se va inalta fumul alb care anunta alegerea unui nou Papa.

Pentru a obtine acest lucru, marile canale de televiziune au cheltuit adevarate averi, sumele vehiculate fiind de 20.000 de euro pe luna sau 150-200.000 de euro pe an, scrie cotidianul spaniol "El Mundo", citat de Rompres.

Batalie pe terase

Uneori e vorba de terase situate la citiva kilometri distanta, precum cea a Hotelului Cavalieri Hilton care e mai departe de Vatican, dar inaltimea garanteaza o panorama perfecta spre Bazilica Sfintul Petru, motiv pentru care a fost ales drept cartier general al postului american de televiziune ABC, in schimbul unei sume tinute in mare secret.

Pe colina opusa, Gianicolo, concurenta a fost acerba: CNN si NBC au reusit sa obtina ceva spatiu in cladirea unei universitati. Insa CNN nu s-a multumit cu atit si imparte alt platou de filmare cu CBS in Atlante Star, un hotel de la ferestrele caruia se vede perfect cupola bazilicii.

La rindul ei, CBS ocupa de cinci ani terasa institutului Santa Maria Bambina, situat in partea stinga a pietei Sfintul Petru, iar echipa agentiei Associated Press, APTN, are camerele video instalate pe terasa unei cladiri apartinind calugarilor augustini.

Cea mai rivnita este Via della Conciliazione, bulevardul larg care da in piata Sfintul Petru, unde isi are amplasate camerele de luat vederi televiziunea publica italiana RAI.

Cozi de kilometri la catafalcul Pontifului

Intre 250.000 si 300.000 de credinciosi si-au adus un ultim omagiu celui care a fost Papa Ioan-Paul al II-lea, dupa ce trupul neinsufletit al acestuia a fost expus luni seara pe un catafalc in catedrala Sfintul Petru.

Potrivit unei surse a Ministerului de Interne italian, circa 15 - 20.000 de credinciosi s-au perindat in fiecare ora prin fata catafalcului.

Pelerinii au stat la o coada imensa, de circa un kilometru, care se intindea pe mai multe strazi, in dorinta de a patrunde in bazilica, rugindu-se pentru odihna Suveranului Pontif.

Autoritatile au luat masuri extreme de securitate pentru pastrarea ordinii publice, pentru distribuirea de apa celor aflati la coada, dar si pentru acordarea de prim ajutor medical in caz de nevoie.

Unii si-au exprimat nemultumirea ca, dupa atitea ore de asteptare, nu li s-a permis sa stea decit citeva secunde in fata catafalcului. Liderilor straini care vor sosi, vineri, la funeralii li se va permite sa-si aduca ultimele omagii la catafalc numai in masura in care va mai exista timp inainte de inceperea slujbei, care va dura trei ore.

Ingropat cu pamint de acasa

O delegatie din Wadowice, orasul natal al Papei Ioan-Paul al II-lea, va duce un saculet cu pamint "de acasa" la funeraliile de la Vatican, a anuntat municipalitatea orasului. Sacul, transportat intr-o cutie de argint, contine pamint adunat din 11 locuri care i-au fost dragi lui Karol Wojtyla.

Este o traditie a polonezilor de a aduce putin din pamintul natal defunctilor care sint inmormintati departe de locul nasterii, acesta fiind aruncat pe sicriu dupa coborirea in groapa.

Cardinalul misterios

Cardinalii, reuniti ieri pentru a doua oara in Consiliu, nu au stabilit o data precisa cind va incepe conclavul care trebuie sa-l aleaga pe succesorul lui Ioan Paul al II-lea, a anuntat purtatorul de cuvint al Vaticanului, Joaquin Navarro-Valls.

In conformitate cu Constitutia apostolica, conclavul trebuie sa inceapa intre ziua a 15-a si ziua a 20-a dupa decesul Suveranului Pontif.

Totodata, Navarro-Valls a spus ca nu exista deocamdata nici o informatie depre identitatea tinuta secreta a cardinalului numit "in pectore" (in suflet - n.r.) in 2003 de catre Papa Ioan-Paul al II-lea.

"Inainte de moartea Papei, identitatea sa nu a fost dezvaluita, insa Ioan Paul al II-lea a lasat un document, un testament, care nu a fost inca citit de cardinali", a precizat purtatorul de cuvint al Vaticanului.

Aflarea identitatii acestui cardinal este importanta deoarece, daca nu a implinit inca 80 de ani, el ar urma sa participe la conclav.

Pentru prima oara in istorie, alegerea viitorului papa va fi anuntata nu numai prin fumul alb iesit din hornul Capelei Sixtina, dar si prin dangatele clopotelor Bazilicii Sfintul Petru. Aceasta decizie a fost luata pentru nu se mai crea confuzii, culoarea fumului fiind uneori dificil de interpretat.

Delegatie romaneasca cu patru sefi de stat

Presedintele Traian Basescu, Regele Mihai I, premierul Calin Popescu-Tariceanu si fostii sefi ai statului Emil Constantinescu si Ion Iliescu vor participa la funeraliile Suveranului Pontif, informeaza Biroul de presa al Administratiei Prezidentiale. Si Prea Fericitul Parinte Teoctist, patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, va participa la funeralii.

Guvernul Romaniei a decis ca ziua de vineri sa fie declarata zi de doliu national in memoria Papei Ioan Paul al II-lea. Slujba de inhumare a lui Ioan Paul al II-lea va dura trei ore, de la ora locala 09.00 (10.00 ora Romaniei) pina la 12.00 (13.00 ora Romaniei).

Corpul neinsufletit al Suveranului Pontif va fi asezat ulterior in cripta unde s-a odihnit si predecesorul rau, Papa Ioan al XXIII-lea, ale carui ramasite au fost mutate in interiorul bazilicii dupa beatificarea sa.