Dupa ce a pierdut batalia pentru Capitala, Marian Vanghelie risca acum sa fie si cercetat penal. El este acuzat de furt intelectual deoarece din megafoanele masinilor utilizate pentru a-i indemna pe alegatori sa-l voteze s-au auzit si fragmente din piesele "Conquest of Paradise", interpretata de trupa Vanghelis, si "The Final Countdown", piesa celor de la Europe.

Pentru a putea utiliza aceste melodii, cei care s-au ocupat de campania lui Marian Vanghelie ar fi trebuit sa obtina acordul a nu mai putin de trei institutii care se ocupa de gestionarea drepturilor de autor si a drepturilor conexe:

Centrul Roman pentru Administrarea Drepturilor Artistilor Interpreti (CREDIDAM), Uniunea Producatorilor de Fonograme din Romania (UPFR) si Uniunea Compozitorilor si Muzicologilor din Romania (UCMR).

Reprezentantii Casei de discuri A&A Records il acuza pe fostul candidat al PSD la Primaria Capitalei, Daniel Marian Vanghelie, ca a utilizat si difuzat in mod ilegal pasaje din doua piese arhicunoscute: "Conquest of Paradise" (Vanghelis) si "The Final Countdown" (Europe).

"Pentru nici una dintre aceste difuzari publice nu s-au realizat demersurile necesare pe linga Centrul Roman pentru Administrarea Drepturilor Artistilor Interpreti (CREDIDAM), Uniunea Producatorilor de Fonograme din Romania (UPFR), respectiv Uniunea Compozitorilor si Muzicologilor din Romania (UCMR), folosirea acestor fragmente fiind, prin urmare, nelegitima", se spune intr-un comunicat de

presa emis de A&A Records.

Reprezentantul Casei de productie, Cosmin Popan, a declarat ca, prin aceasta luare de pozitie, s-a dorit atragerea atentiei asupra modului in care este tratata in Romania problema drepturilor de autor.

CREDIDAM n-a primit nici o solicitare

Pentru a putea folosi fragmentele muzicale respective, echipa de campanie a lui Marian Vanghelie ar fi trebuit sa solicite acordul celor trei institutii sus-mentionate si sa plateasca fiecareia dintre ele o taxa modica, in jurul a 150.000 de lei pentru fiecare vehicul utilizat.

Faptul ca reprezentantul PSD a utilizat cele doua piese fara a avea toate aprobarile necesare ne-a fost confirmat de sefa Departamentului Relatii cu Utilizatorii din cadrul CREDIDAM, Irina Radulescu. "Noi nu am primit nici o solicitare oficiala sau, ca sa fiu mai exacta, n-am primit nici o solicitare, de nici un fel, in acest sens", a declarat Irina Radulescu.

In cazul celorlalte doua institutii implicate, UPFPR si UCMR, nu am primit un raspuns oficial, dar din informatiile pe care le detinem, se pare ca nici aici nu a fost solicitat vreun acord.

Infractiune

Pentru ca legea sa fie incalcata insa e suficient sa nu fie respectat dreptul uneia dintre partile implicate - autor, producator sau interpret. Conform Legii drepturilor de autor, acest fapt constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la trei luni la trei ani sau amenda intre 700.000 si 7 milioane de lei.

Pentru a afla si punctul de vedere al reprezentantilor PSD in legatura cu acest subiect, am incercat, pe tot parcursul zilei de ieri, sa luam legatura cu Marian Vanghelie sau cu unul dintre membrii staff-ului sau de campanie. Nici primarul sectorului 5, nici fostul sau sef de campanie, senatorul Sorin Oprescu, nu au raspuns nenumaratelor noastre apeluri.