Compania ceha CEZ este noul actionar majoritar al societatii de distributie a energiei Electrica Oltenia, valoarea tranzactiei parafata ieri fiind de 151 de milioane de euro.

Conform contractului de privatizare, investitorul ceh va plati pentru pachetul de 24,62% din actiuni achizitionat direct 47,4 milioane euro. CEZ va dobindi controlul asupra a 51% din actiunile societatii in urma majorarii de capital la care aportul va fi de 103,6 milioane euro.

Ca si in cazul privatizarii Electrica Moldova, parafata la inceputul saptaminii, desi tranzactiile vor fi finalizate pina la sfirsitul lunii iunie, cumparatorii vor avea acces de-acum incolo la toate deciziile importante luate la nivelul societatilor.

O data cu semnarea contractului de privatizare al Electrica Oltenia, jumatate din sectorul de distributie a energiei electrice intra in proprietate privata.

Vinzarea Electrica Oltenia pare cea mai buna afacere semnata de statul roman de la debutul privatizarilor in domeniul energiei. Luni, a fost parafat contractul prin care compania germana E.On Energie preia Electrica Moldova, valoarea tranzactiei fiind de 100 de milioane de euro.

Electrica Oltenia este cea mai mare dintre cele opt filiale de distributie si furnizare a energiei electrice detinute de Electrica, avind aproape 1,38 milioane de consumatori, in sapte judete. Anul trecut, societatea a furnizat 16% din vinzarile de energie ale Electrica.