Comisia Europeana de la Bruxelles primeste sustinerea a cinci mari firme din IT&C in demersul sau de a sparge monopolul exercitat de colosul american Microsoft. IBM, Oracle, Nokia, Red Hat si RealNetworks au anuntat ca au decis sa sprijine Comisia Europeana in cadrul procesului cu Microsoft, actiune juridica ce se estimeaza ca va fi finalizata abia in 2006.

In luna decembrie 2004, Comitetul european pentru sisteme compatibile (ECIS), organizatie aparuta in anii 1990, a cerut Curtii europene de justitie sa intervina in sprijinul Comisiei Europene in disputa juridica cu Microsoft.

Acest sprijin a consolidat pozitia Comisiei, care in toamna lui 2004 a pierdut doi suporteri importanti, firma de software Novel si Computer and Communication Industry Association (CCIA), organizatie din care face parte si grupul american Oracle.

Aceste doua entitati au ajuns la un acord financiar cu Microsoft si astfel au decis sa nu mai sprijine eforturile Comisiei Europene.

In martie 2004 Comisiei Europeana a condamnat compania Microsoft de abuz din pozitia de lider pe piata IT&C si la plata unei amenzi record de 497 milioane dolari.

Pe langa amenda, grupului american i s-a cerut sa comercializeze o versiune a sistemului de operare Windows fara programul Media Player, cat si sa puna la dispozitia creatorilor de programe de tip media player informatiile necesare pentru ca acestia sa poata face compatibile programele lor cu sistemul Windows.