Contul curent, obligatiunile municipale si depozitele de tip CAR

Cum se fenteaza «birul» pe dobanzi

de     Capital
Joi, 7 aprilie 2005, 0:00Ordonanta de modificare a Codului fiscal a hotarat impozitarea cu 10% a veniturilor din dobanzi. Totusi, dobanzile la obligatiunile municipale, la titlurile de stat si la depozitele CAR nu se impoziteaza, iar dobanzile aferente contului curent au un impozit mai mic.

Impozitele pe veniturile din dobanzi pot fi ocolite sau doar minimizate. In conditiile in care media pe sistem a dobanzilor bancare la depozite a ajuns la 8% - 9%, iar impozitul pe dobanda devine 10%, populatia incepe sa se intrebe in ce directie si-ar putea orienta investitiile.

De impozit scapa dobanzile la titlurile de stat, la obligatiunile municipale si la depozitele constituite prin Casele de Ajutor Reciproc. Dat fiind faptul ca in piata s-a observat tendinta de majorare a dobanzilor practicate la conturile curente (de obicei, in jurul a 0,25% - 0,50%), Ministerul Finantelor a reglementat si impozitarea acestora.

Astfel, dobanda la cont curent se va impozita doar cu diferentialul dintre dobanda bancii si Bubid la o luna (la 1 aprilie, Bubid la o luna era de 6,38%). Dobanda de cont curent la ING Bank este de 10,5%.

Pentru aceasta impozitul retinut de stat va fi aplicat doar pentru 4,12% din castigul obtinut din dobanda. Dobanzi mai ridicate la contul de economii mai practica ProCredit Bank, 9%, si contul curent al Libra Bank, cu 4%.

Practic, una din variantele de a minimiza impozitul datorat statului este reorientarea economiilor catre depozitele de cont curent la acele banci la care dobanda este mai mare decat media pietei interbancare. Mai exista o varianta de instrument de economisire: produsele bancare care combina contul curent cu depozitul clasic, gen Maxicredit BCR, cu dobanda de 6,5%.

Pentru acest tip de produs, bancile nu au inca o reglementare interna despre felul in care se va realiza impozitarea. Cum aceste produse au cea mai mare parte a caracteristicilor identice cu cele ale contului curent, impozitarea lor s-ar putea face tot pe schema redusa.

Cum titlurile de stat pentru populatie sunt scumpe la vedere in ultimul timp, se pare ca cele mai atractive forme de plasament vor deveni in acest an obligatiunile municipale.

Scutite de impozite, obligatiunile municipale vor starni interesul investitorilor deoarece dobanzile sunt fie fixe, fie stabilite la un nivel usor superior dobanzilor bancare. Dupa cum ne-a declarat Viorel Udma, director general VMB Partners, „piata obligatiunilor municipale va depasi in acest an 1.000 de miliarde de lei vechi.

" Udma a explicat aceasta crestere a pietei si prin inmultirea emitentilor, dar si a investitorilor.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


166 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by