Parlamentul de la Bagdad l-a ales ca sef al statului pe Jalal Talabani - unul dintre liderii minoritatii kurde.

Comunitatile musulmanilor sunniti si siiti au obtinut cate un un post de vicepresedinte in persoana lui Ghazi al Yawer si respectiv Adel Abdul Mahdi.

Procesul formarii noilor institutii irakiene pare sa se fi pus in miscare, dupa ce timp de mai multe saptamani Parlamentul nu reusise sa aleaga un presedinte.

Reprezentantii comunitatilor siita, sunnita si kurda incearca de mai multa vreme sa se puna de acord asupra felului in care vor imparti puterea, iar negocierile n-au fost usoare.

Majoritatea parlamentara este detinuta de o alianta a siitilor, sprijinita de cei mai importanti clerici ai acestei comunitati.

Siitii au insa nevoie de o alianta cu minoritatea kurda, iar diferentele de opinie -indeosebi in ceea ce priveste rolul religiei in viata publica- sunt evidente.

Alta problema o reprezinta atribuirea postului de ministru al petrolului. Iar lucrurile se complica si mai tare cand vine vorba de cooptarea sunnitilor la guvernare, in ciuda faptului ca multi dintre membrii acestei comunitati au boicotat alegerile.

Fostul presedinte, Saddam Hussein, a putut urmari votul din aceasta dimineata la televizor - o incercare de a i se arata ca nu se va mai intoarce vreodata la putere.