Conclavul de alegere a noului Papa a fost convocat pentru data de 18 aprilie. Dintre cei 120 de cardinali electori, se stie pana acum sigur ca va lipsi cardinalul filipinez Sin, acesta fiind in imposibilitatea de a se deplasa. Dezbaterea publica de la Roma este concentrata asupra cardinalului "inpectore", numit, in 2003, de catre Ioan Paul al II-lea.

Cardinalii "inpectore" (in inima) sau "cardinalii secreti" sunt ierarhii catolici numiti de Papa in tarile unde religia romano-catolica este opresata sau interzisa. Uneori, nici macar cei numiti nu stiu despre acest lucru, procedura fiind folosita pentru a-i proteja cat mai bine de masurile de represiune ale autoritatilor in cauza.

Ieri, cardinalii au citit testamentul spiritual al Papei, iar astazi acesta va fi facut public. Pana acum se stie doar ca Ioan Paul al II-lea va fi inmormantat la Roma, direct in pamant, fara sarcofag", asemenea predecesorului sau, Paul al VI-lea. Dezvaluirea testamentului a durat pana acum, deoarece documentul are 50 de pagini si a fost scris initial in polona.

Data fiind exceptionalitatea situatiei, este greu de spus cat va dura conclavul. Dintre cele desfasurate in secolul al XX-lea, cel mai scurt a fost cel care l-a ales pe Papa Pius al XII-lea (1939-1958), deliberarile desfasurandu-se pe parcursul unei singure zile. Cel mai lung conclav s-a desfasurat in 1903, pe parcursul a patru zile, cardinalii alegandu-l pe Pius al X-lea.

Pana acum, printre papabilii favoriti nu se numara decat italieni: cardinalii Ruini, Tettamanzi, Antonelli si Scola, reprezentand aproape la paritate tendintele conservatoare si reformatoare din biserica romano-catolica. O declaratie surprinzatoare a venit de la cardinalul Francis Arinze al Nigeriei, care a spus: "Occidentul nu este inca pregatit pentru un Papa negru...

Un Papa african ar fi o adevarata provocare pentru biserica si pentru mass-media".