Intentiile guvernului de a declansa dezbateri publice privind viitorul Cod electoral s-ar putea sa nu se materializeze din cauza ambitiilor PSD de a se adopta propria initiativa legislativa privind alegerile parlamentare.

Discutii preliminare cu toate partidele parlamentare, consultarea organizatiilor reprezentative ale societatii civile, constituirea unei comisii parlamentare speciale, acestia sint pasii pe care intentioneaza sa-i faca guvernul pentru elaborarea unui Cod electoral la standarde europene.

Codul electoral ar urma sa contina cinci mari capitole care sa vizeze alegerile locale, parlamentare, prezidentiale, cele pentru Parlamentul European si normele de conduita electorala. Elaborarea acestui Cod electoral este insa greu de realizat. Principala piedica o reprezinta inregistrarea de catre PSD a unei initiative legislative privind alegerile parlamentare.

Liberalul Titu Gheorghiof, membru in BPC al PNL, ne-a facut o serie de precizari privind eventualul blocaj: „Dezbaterile pentru Codul electoral ar dura aproximativ doua luni. In timp ce ar avea loc dezbaterile, initiativa legislativa a PSD ar putea trece de Camera Deputatilor prin aprobare tacita.

Conducerea PNL a propus PSD sa-si retraga initiativa pentru ca toata lumea sa poata lucra la Codul Electoral".

Calculele PSD

PSD si-a facut alte calcule, inregistrind, saptamina trecuta, propria initiativa legislativa privind alegerile parlamentare. Fie ca trece de Camera Deputatilor prin aprobare tacita, fie ca este respinsa, PSD mizeaza pe succes in Senat, unde majoritatea coalitiei este extrem de fragila.

Iar dupa cum a declarat ieri Miron Mitrea, PSD nu isi va retrage initiativa legislativa, motivind ca s-a mai „fript" o data in chestiunea cu votul uninominal. De cealalta parte, conducerea PNL a luat marti seara in calcul si o varianta de rezerva pentru cazul in care PSD nu isi retrage initiativa legislativa.

Pina luni, liberalii vor inregistra la Camera Deputatilor initiativa lor legislativa privind alegerile parlamentare, pe care o au gata din 2003. Conform regulamentului Camerei Deputatilor, in cazul in care sint mai multe proiecte pe acelasi subiect, ele se dezbat impreuna, pentru adoptarea unei singure legi.

Varianta mixta, asul din mineca liberalilor

Initiativa PNL prevede ca 50% dintre mandatele pentru Senat si Camera Deputatilor sa se obtina prin vot uninominal simplu (clasic) si 50% prin vot preferential pe lista (varianta complexa a votului uninominal). „Noi nu agream aceasta varianta, dar sintem obligati sa recurgem la ea. Partea proasta este ca pina pe 31 decembrie 2006 trebuie adoptata legea alegerilor pentru Parlamentul European.

Daca intra in Codul electoral, aveam garantia ca totul era gata in iunie 2006. Asa, or sa existe cu siguranta complicatii", ne-a mai declarat Titu Gheorghiof.