Procurorii Parchetului General au descoperit indicii conform carora omul de afaceri siriano-roman Omar Hayssam (foto) are legatura cu persoanele implicate in rapirea celor trei jurnalisti romani in Irak.

Potrivit unui comunicat al Parchetului Instantei Supreme, "s-a inregistrat cauza cu nr.540/P/2005, in care se efectueaza acte premergatoare sub aspectul comiterii unor infractiuni ce intra sub incidenta Legii nr. 535/2004".

Desi unul dintre avocatii lui Hayssam a sustinut ca in cadrul audierilor nu au existat intrebari cu privire la ziaristii rapiti la Bagdad, procurorii afirma contrariul.

Totusi, pare curios faptul ca in comunicatul Parchetului General nu se face referire si la rapirea cetateanului sirian Muhamad Munaf.

Conform reprezentantilor Parchetului, la ora 00.30, procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism l-au retinut prin ordonanta pe Omar Hayssam, dupa ce acesta a fost audiat pentru comiterea impreuna cu mai multe persoane, cetateni romani si straini, printre care Adnan Khadib, Mahmoud Omar – fratele lui Hayssam, fugit din Romania -, Mohamad Munaf –

rapit alaturi de ziaristii romani – si Quasin Essa, a infractiunilor de inselaciune cu consecinte deosebit de grave si asociere in vederea savarsirii de infractiuni.

Este vorba despre achizitionarea a 22 capete de tractor cumparate de la Volvo, exportate ilegal in Siria si Egipt. Prejudiciul estimat de procurori in sarcina afaceristului arab se ridica la aproximativ 1.800.000 USD.

Martorul-cheie

De asemenea societatile Avim Leasing, AG Viena, Volvo Track Corporation si Avim Romania au fost la randu-le tepuite de Omar Hayssam. Acesta din urma, alaturi de alti cetateni romani si straini, a fost arestat de asemenea pentru inselaciune cu consecinte deosebit de grave, evaziune fiscala, spalare de bani si constituire a unui grup criminal organizat.

Aceasta cauza are in vedere activitatea economico-financiara a grupului de firme "Manhatan", care apartine lui Omar Hayssam, cercetarile fiind demarate la data de 4 noiembrie 2004, cand s-au si efectuat perchezitii la domiciliile persoanelor implicate si la sediile firmelor acestora. Mai trebuie spus ca, urmarirea penala impotriva lui Hayssam a inceput la 29 martie.

In timpul acesteia, Mihai Precupetiu a fost audiat ca martor unde le-a declarat procurorilor ca Hayssam i-a ordonat sa nu spuna nimic despre contractele de leasing.

Omar Hayssam a fost adus la Tribunalul Bucuresti, in jurul orei 12.00, dar sedinta de judecata pentru emiterea unui mandat de arestare nu incepuse nici la ora inchiderii editiei.

In tot acest timp, Hayssam a fost tinut intr-o masina a Politiei, unde i s-a dat sa bea apa si a fost lasat sa se odihneasca.

Inainte de inceperea sedintei de judecata, Hayssam a facut o cerere scrisa prin care solicita sa nu fie filmat sau fotografiat, drept pentru care judecatorii au comunicat cameramanilor si fotoreporterilor sa paraseasca sala, in care se aflau si patru membri ai familiei, printre care sotia lui Hayssam, Adela Omar.

Sirianul a fost premiat, la Cotroceni, de Traian Basescu

Omar Hayssam a primit, in urma cu o luna, un trofeu pentru managementul la compania Bucovina Enterprises. Manifestatia s-a petrecut la Cotroceni si a fost patronata de presedintele Traian Basescu si Presedintia Uniunii Europene.

Conform site-ului Platformei Central Europene pentru o Competitie Loiala si Transparenta (CEFTAC), pe 7 martie a avut loc Seminarul European "Perspective si responsabilitati ale mediului de afaceri romanesc inaintea aderarii Romaniei la Uniunea Europeana".

La finalul acestui seminar s-a desfasurat si prima editie a Galei de Decernare a Diplomelor de Excelenta si Trofeelor in domeniul Concurentei si Competitivitatii (CEFTAC).

Conform aceleiasi surse, Trofeul Platformei CEFTAC pentru "cel mai performant management in favoarea unei marci autohtone de succes - compania BUCOVINA ENTERPRISES" a fost inmanat presedintelui companiei, Omar Hayssam, de reprezentantul Camerei de Comert si Industrie a Romaniei, Jose Iacobescu.

Georgiana Baciu, Andrei R. Dobrogea