31 martie 2005. Acesta a fost termenul limita pana la care partidele politice aveau obligatia sa-si faca publicele donatiile incasate pe anul 2004. O operatiune asteptata cu atat mai mare interes cu cat anul trecut a fost unul presarat cu alegeri locale, parlamentare si prezidentiale. S-a dovedit insa ca formatiunile politice nu au respectat legea.

Unele au primit sume de bani de la agenti economici cu datorii considerabile la bugetul statului, altele nu au precizat elemente care sa permita identificarea cu exactitate a donatorilor, poate tocmai pentru a acoperi eventualele nereguli. La randul lor, firmele au fost dispuse sa dea sume...

direct proportionale cu datoriile avute la stat, de parca au incercat sa-si atraga bunavointa partidelor politice in eventualitatea ajungerii sau ramanerii acestora la putere, caz in care se putea spera la o iertare de datorii. Doar in Romania se spune ca "o mana spala pe alta", nu?

Prevederi legislative clare

Actul normativ care prevede obligativitatea declararii donatiilor este Legea nr. 43/2003 privind finantarea activitatii partidelor politice si a campaniilor electorale.

Aceasta stipuleaza la articolul 5, alineatul 8 urmatoarele: "Lista persoanelor care au facut intr-un an donatii a caror valoare cumulata depaseste 10 salarii de baza minime brute pe tara (2.800.000 lei salariul de baza minim brut la 1 ianuarie 2004 - n.r.), precum si suma totala a donatiilor confidentiale se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea a III-a, pana la data de 31 martie a

anului urmator".

Urmatorul alineat, cu numarul 9, precizeaza si cum trebuie prezentate informatiile respective: "Lista donatorilor, precum si evidentele contabile ale partidului trebuie sa contina cel putin urmatoarele elemente: numele sau, dupa caz, denumirea, domiciliul sau, dupa caz, sediul; cetatenia sau, dupa caz, nationalitatea donatorului; numarul si seria actului de identitate si codul numeric personal

sau, dupa caz, codul unic de inregistrare; valoarea si felul donatiei si data la care a fost efectuata donatia". Toate acestea pentru ca orice persoana interesata sa poata afla care sunt sursele de finantare ale partidului X, sub semnul transparentei despre care vorbesc cu totii.

Acelasi articol 5, dar la alineatul 4, stabileste obligatia persoanelor juridice care fac donatii partidelor politice de a avea "achitate integral toate datoriile fata de bugetul de stat si bugetul asigurarilor sociale de stat". Spre sfarsit legea prevede si sanctiunile aplicabile.

Astfel, acceptarea de donatii cu incalcarea reglementarilor articolului 5 constituie contraventii si se sanctioneaza cu amenda de la 30 milioane de lei la 300 milioane de lei. In plus, sumele de bani sau bunurile care au constituit obiectul contraventiei se vor face venit la bugetul de stat pe baza hotararii Colegiului Jurisdictional al Curtii de Conturi.

Omar Hayssam, donator fruntas la PSD

Cu mai multa experienta in trasul sforilor puterii, Partidul Social Democrat a lasat impresia de respectare a conditiilor impuse la declararea donatorilor. In ultima zi din termenul prevazut de lege era publicata (Monitorul Oficial, Partea a III-a, nr. 219 din 31 martie 2005) o lista cu nu mai putin de 184 de persoane fizice care au rotunjit pusculita partidului.

Merita mentionat ca printre donatorii PSD figureaza si "onorabilul" Omar Hayssam, singurul care a dat suma de 560 milioane de lei, adica MAXIMUL permis de lege.

Ca sa se asigure ca primeste un loc in Parlament Hayssam trimisese de fapt 1,4 miliarde, insa liderii filialei Bucuresti sustin acum ca diferenta i-ar fi fost returnata acestuia. Lista donatorilor persoane juridice, prezenta si ea, cuprinde 205 societati comerciale ce au contribuit pe anul 2004 cu peste 38,7 miliarde de lei.

Pentru a vedea in ce masura a fost respectata legea de aceasta data, am trecut la confruntarea respectivei liste cu cea a datornicilor la bugetul de stat (pe data de 31 decembrie 2004), asa cum a fost data ea publicitatii de catre Ministerul Finantelor. Si - surpriza! - 30 de firme figureaza pe ambele liste.

Ca prima constatare, toate acestea aveau trecute si obligatii catre buget constituite in perioada precedenta in care s-au inregistrat obligatii restante. Apoi cu cat datoriile la stat erau mai mari, cu atat parca sumele donate luau proportii.

Sa se fi gandit oare managerii respectivelor firme ca este indicat sa se puna bine cu PSD in an electoral? Nu de alta, dar multi isi faceau poate sperante ca partidul lui Nastase va ramane la putere, caz in care datornicii puteau sta linistiti. Istoria ultimilor ani ne-a invatat acest lucru.

Pentru a va face o idee despre ce sume este vorba, va spunem ca trei firme, dintre cele care au oferit maximul admis de lege (adica 1,4 miliarde de lei), aveau la sfarsitul anului 2004 datorii insumate de peste 5,6 miliarde de lei. Partea leului revine SC Elcomex I.E.A. SA cu 4,9 miliarde de lei datorii.

Ce sa mai spunem de SC Diana SRL, care nu a gasit bani sa mai plateasca ceva din cele aproape 17 miliarde de lei restanta la bugetul statului, dar a gasit in schimb 300 milioane de lei pentru PSD? Iar exemplele pot continua. Ca "regula", se poate observa ca la o datorie de peste 1,4 miliarde de lei firmele donatoare nu au prea scapat fara cel putin 200 milioane de lei de caciula.

Uite asa, mana de la mana, numai de la aceste 30 de societati comerciale in neregula Partidul Social Democrat a strans peste 8,7 miliarde de lei, in vreme ce datoriile firmelor catre stat se cifreaza la peste... 48 miliarde lei.

Nici Alianta D.A. nu a respectat legea

Tot in ultima zi a termenului acordat de actul normativ Alianta Dreptate si Adevar a publicat in Monitorul Oficial, Partea a III-a, nr. 217, cinci pagini cu nume inghesuite de donatori, deopotriva persoane fizice si persoane juridice.

Poate dintr-un exces de zel sunt trecuti si cei care au dat mai putin de "10 salarii de baza minime brute pe tara", chiar daca Legea nr.43/2003 nu stipula aceasta obligativitate.

In schimb, pentru persoanele fizice sau juridice care intrau sub incidenta legii (adica acelea care au donat peste 28.000.000 de lei) nu sunt oferite elementele de identificare precizate la alineatul 9 al articolului 5. Nici domiciliul, numarul si seria actului de identitate, nici codul unic de identificare pentru firme.

Cu atat mai putin felul donatiei si data la care ea a fost efectuata.

Din cauza absentei elementelor prevazute de lege nu se pot verifica cu exactitate societatile comerciale donatoare, desi sunt susceptibile de a fi incalcat reglementarile legislative 24 de firme.

Sumele date de acesti agenti economici se cifreaza la peste 2,8 miliarde de lei, in vreme ce datoriile la bugetul de stat ating, insumat, aproape... 50 miliarde de lei.

Recordul la restante catre bugetul statului este detinut de SC Sarmis SRL, cu 16,1 miliarde de lei, nume care se regaseste si pe lista donatorilor Aliantei D.A. cu 200 milioane de lei.

Oricum, sumele donate nu sunt direct proportionale cu sumele datorate, de parca respectivele firme ar fi avut mai putine sperante intr-o victorie a Aliantei PNL-PD, implicit intr-o posibila iertare de datorii.

Interesant este si cazul Rombat SA, care a facut donatii atat pentru Alianta D.A., cat si pentru PSD. Sumele sunt, e drept, mici: 40 milioane de lei, respectiv 75 milioane de lei. Mai mult pentru PSD.

Partidul Umanist nu-i chiar asa de pur

Nici umanistii nu au respectat alineatul din lege care cerea oferirea de elemente de identificare pentru toate persoanele fizice si juridice donatoare. Pentru a lasa parca si mai mult in ceata situatia banilor primiti, PUR a "imprastiat" informatiile in opt Monitoare Oficiale, ba pe organizatii judetene, ba in uniune cu PSD, fara a fi precizata suma totala a donatiilor primite.

De exemplu, in MO nr. 207 din 29 martie 2005 apare SC DBW SRL Ploiesti cu o donatie de aproape 200 milioane de lei in conditiile in care firma apare pe lista datornicilor, intocmita de Ministerul Finantelor, cu aproape 900 milioane de lei restanta. Apoi in MO 179 din 17 martie 2005 sunt declarate pentru filiala din Mures societatile Grivco Agro SA si Sanlacta SA.

Prima a oferit aproximativ 100 de milioane la datorii de 178 de milioane, dar a doua a dat putin peste 70 de milioane, desi figureaza cu restante de... 3,5 miliarde de lei.

Interesant este si cazul SC CCA Intact SA, agent comercial ce apare de doua ori: o data in MO 121 din februarie 2005, cu o donatie de 1,4 miliarde de lei (maximul admis de lege), iar a doua oara in MO 159 din martie 2005, cu o donatie in natura de aproape 27 milioane de lei. Nici de data aceasta nu sunt oferite elementele de identificare si mai ales data la care s-au facut donatiile.

Nu de alta, dar, daca valoarea donatiei in natura nu este cuprinsa in cea in bani, avem o incalcare a alineatelor 4 si 5 ale articolului 5 din Legea nr.

43/2003, in sensul ca suma primita de la o persoana juridica intr-un an nu poate depasi "500 de salarii de baza minime brute" (adica 1,4 miliarde in cazul anului 2004), incluzand "valoarea bunurilor mobile si imobile donate partidului, precum si a serviciilor prestate acestuia".

Susceptibila de a fi ilegala, in conditiile neprecizarii elementelor de identificare este si donatia de 1,4 miliarde de lei acordata de SC Intact Advertising SA, care apare pe lista Ministerului Finantelor ca avand datorii catre bugetul de stat de peste 1,2 miliarde de lei.

Fundatii-fantoma simpatizante PSD?

Pe lista persoanelor juridice care au contribuit in anul 2004 la fondurile Partidului Social Democrat figureaza si cateva fundatii. Nu ar fi nici o problema daca respectivele organizatii nu ar prezenta, la o verificare sumara, semne de intrebare. De exemplu, Fundatia Democratia Giurgiu, cod unic de identificare 11968062.

Conform bilantului depus pe anul 2003 (care poate fi consultat in baza de date a Ministerului Finantelor Publice), veniturile totale

s-au cifrat la aproape 229 milioane de lei iar cheltuielile totale la circa 217 milioane de lei. Rezulta un excedent pe 2003 de 12 milioane de lei.

Totusi, anul urmator fundatia gaseste 545 milioane de lei pentru a "sponsoriza" PSD! Mai mult, la rubricile efectiv de personal privind activitatile fara scop lucrativ, respectiv activitati economice sau financiare este trecut... zero personal.

Intalnim apoi Fundatia Eurodemocratia din Satu Mare, cod unic de identificare 9923964. Sub acest cod nu este inregistrat vreo ONG, ci agentul economic Fundatia Umanitara F.B.F. Marchizul.

Respectiva firma nu a mai depus declaratii privind obligatiile de plata in 2000-2002 sau a furnizat informatii incomplete din teritoriu, dupa cum reiese din aceeasi baza de date a Ministerului Finantelor.

Cu toate acestea, Fundatia Umanitara s-a ocupat de o cauza "nobila" - Partidul Social Democrat, donand 340 de milioane de lei.