Banii pe care ii va investi OMV in Petrom vor fi folositi pentru extinderea afacerilor din sectorul gazelor, cresterea productiei de titei si modernizarea si extinderea retelei de benzinarii. Momentan, austriecii nu renunta la nici un activ al Petrom.

Petrom va investi un miliard de euro pina la inceputul anului 2008, a declarat ieri Wolfgang Ruttenstorfer, directorul general al OMV si presedinte al Consiliului de Administratie al Petrom. In acest an, 200 de milioane de euro vor fi investiti in sectoarele de explorare si productie si alte 200 de milioane in rafinarii.

In primul caz, este vorba despre mentinerea unei productii de 80 de milioane de barili echivalent petrol pe an, prin descoperirea de noi zacaminte in tara, prin exploatarea cimpului petrolier pe care Petrom il are in Kazahstan si prin extinderea in regiunea Marii Caspice.

Referitor la activitatea de distributie, Ruttenstorfer a spus ca 300 de statii de benzina ale Petrom, din cele peste 600 pe care le opereaza compania, vor deveni „statii premium" (cu restaurant, magazin, spalatorie auto si alte activitati). Reteaua se va extinde prin constructia a 10-20 de statii in acest an.

Compania este interesata de extinderea activitatii in sectorul gazelor naturale, considerat de Ruttenstorfer „energia viitorului" in Europa. Pe linga cresterea productiei, Petrom va construi si capacitati de inmagazinare a gazelor. Ruttenstorfer a declarat ca afacerea cu gaze naturale va deveni una dintre activitatile-cheie ale companiei.

Oficialii Petrom anticipeaza ca pina in 2008, productia anuala de gaze a companiei va fi de sase miliarde metri cubi, iar o companie de vinzari va comercializa direct catre clienti gazele naturale obtinute.

Momentan, Petrom e aceeasi

Momentan, OMV nu are de gind sa renunte la vreun activ al Petrom. Desi inainte de privatizare s-a spus ca rafinaria Arpechim va fi vinduta, Ruttenstorfer a exclus acum aceasta varianta spunind ca rafinaria pitesteana este unul dintre activele de baza.

Combinatul de ingrasaminte chimice Doljchim continua sa produca, dar activitatea acestuia va fi analizata din punctul de vedere al majorarii preturilor la gaze.

De asemenea, nu a fost luata nici o decizie in legatura cu pastrarea afacerilor care nu au legatura cu sectorul petrolier, cum ar fi Carpatina.