Veniturile incasate la bugetul de stat in primul trimestru au crescut cu aproape 2.270 de miliarde de lei in primul trimestru al acestui an, ceea ce inseamna o crestere cu aproximativ doua procente fata de aceeasi perioada a anului trecut, conform unui comunicat al Ministerului Finantelor Publice.

"Primul trimestru al anului 2005 ne arata o mai buna colectare a veniturilor la bugetul statului, comparativ atat cu estimarile, cat si cu datele din aceeasi perioada a anului 2004", a spus ministrul Finantelor Publice, Ionut Popescu.

Totalul veniturilor bugetare a avansat de la 110.828 de miliarde de lei la 113.098 de miliarde de lei.

Suma colectata din impozitul pe profit a fost de 16.819 de miliarde de lei, in crestere cu 12,5 la suta, fata de perioada similara a anului 2004.

In ceea ce priveste capitolul TVA, s-au incasat 46.364 miliarde de lei, in urcare cu aproape un procent raportat la aceeasi perioada a anului trecut.

Cresterea consemnata la incasarile din accize a fost de 8,7 la suta, veniturile ajungand la 17.972 de miliarde de lei, iar colectarea taxelor vamale a adus la buget 3.796 de miliarde de lei.

Cea mai importanta scadere a fost raportata la capitolul "rest venituri", nivelul incasarilor fiind de 1.473 miliarde de lei, mai redus cu 25,4 la suta fata de aceeasi perioada a anului trecut.

Potrivit Ministerului Finantelor, veniturile programate pentru aceasta perioada a anului au fost depasite cu 2,6 procente, cu toate ca bugetul pe anul in curs a fost construit pe sistemul progresiv de impozitare a veniturilor si pe un nivel al impozitului pe profit de 19 la suta.