Incertitudine - "Nu cred nimic pana nu-i vad acasa"

Zvonul lansat marti seara conform caruia cei trei jurnalisti ar fi fost eliberati de catre rapitori a ajuns si la urechile familiilor acestora. Cei mai afectati de aceste zvonuri sunt parintii si rudele ziaristilor, care nu mai stiu ce sa creada

Senatorul Vasile Ion, tatal redactorului Sef de la Prima TV, Marie-Jeanne Ion, ne-a spus ca toate informatiile pe care le are sunt contradictorii. "De la celula de criza am primit asigurari ca lucrurile merg spre bine, dar eu unul, pana nu-i vad acasa pe copii, nu mai cred nimic", a spus senatorul Ion.

PRESIUNE. De asemenea, mama si sora cameramanului de la Prima TV sunt din ce in ce mai confuze dupa aflarea zvonului. "Nu mai stim ce sa credem. Presiunea asupra noastra este uriasa. Pana cand nu-i vedem in carne si oase, nu mai dam crezare nici unui zvon", ne-a spus si sora ziaristului de la Prima.

Am contactat-o telefonic ieri si pe Anne-Marie Ohanesian, sora ziaristului Eduard Ohanesian de la Romania libera, pentru a afla reactia pe care a avut-o la aflarea posibilei eliberari. Anne-Marie ne-a declarat ca este optimista, desi vestea eliberarii fratelui sau nu a fost confirmata oficial de autoritatile statului.

"Eu mi-am facut in primul moment idei de bine cand am vazut ca stirea este transmisa de Antena 1 si Pro TV", ne-a spus sora ziaristului. Anne-Marie ne-a mai spus ca nu a primit nici o veste din partea autoritatilor statului. "Nu am fost contactata de nimeni din partea autoritatilor. Pe mine nu ma intereseaza declaratiile. Dumnealor sa-si faca treaba si sa-i vedem teferi acasa".

DESPRE OMAR. In legatura cu posibila implicare a omului de afaceri sirian Omar Hayssam in scenariul rapirii, sora ziaristului de la Romania libera ne-a spus ca orice lucru este posibil. "In Romania orice e posibil, din pacate. Posibil sa fie implicat, dar e posibil si sa nu fie".

(Radu Crivat, Dan Tomozei)

Perchezitie acasa si la firmele sirianului

Procurorii impreuna cu luptatori din trupele de interventie rapida ale Jandarmeriei Romane au descins, marti seara, in jurul orei 21:00, in imobilul situat in Strada Garlei, la numarul 43. Anchetatorii au intrat, impreuna cu bodyguardul din fata portii, au tras usa dupa ei si-au inceput sa scotoceasca incapere cu incapere.

CAUTARI. Prin ferestrele mari de la parterul imobilului s-a putut observa cum "mascatii" fotografiau diferite obiecte si cum mai multe persoane din interior (printre care si o femeie – cel mai probabil sotia sirianului) erau chestionate. In strada, era stationata o dubita a Jandarmeriei Romane in care se aflau doi ofiteri.

Acestia au refuzat sa dea orice relatii cu privire la ceea ce se petrece in locuinta lui Omar Hayssam.

CONFISCARE. Dupa mai bine de o ora si jumatate, procurorii si "mascatii" au parasit locuinta omului de afaceri sirian, luand cu ei o unitate centrala de calculator si documente. Masina Jandarmeriei a demarat in tromba, disparand catre Drumul National 1. Am incercat sa aflam ce s-a intamplat in locuinta de la rudele lui Omar Hayssam. Acestea au refuzat sa dea vreo declaratie.

Din spatele portii incuiate s-a auzit vocea bodyguardului: "Gata! Ce mai stati? S-a terminat!". Intrebat ce anume s-a terminat, paznicul a preferat sa taca.

FIRME. Se pare ca operatiunea de retinere a lui Omar Hayssam este opera Grupului Special de Protectie si Interventii "Acvila", din cadrul Ministerului Administratiei si Internelor. Marti seara, concomitent cu descinderea din Strada Garlei, anchetatorii au perchezitionat si sediul firmei Manhattan, aflat in incinta complexului City Center, din apropierea Casei Presei Libere.

La intrare, un jandarm mascat si inarmat ne-a comunicat ca nu avem acces in interior. Luptatorul a refuzat sa confirme ca aici avea loc o perchezitie, afirmand doar ca el se afla acolo "preventiv". Manhattan si City Center sunt doua dintre afacerile lui Omar Hayssam. Un alt loc perchezitionat de autoritati a fost un alt sediu al Manhattan, din Soseaua Stefan cel Mare.

Descinderile au continuat si la Craiova, la firme ale asociatiilor lui Omar Hayssam.

Relatie tensionata intre cei doi "prieteni"

"GEMENI". Mohamad Munaf, un personaj la fel de dubios ca si Omar Hayssam

Firmele lui Omar Hayssam au in exclusivitate doar contabili arabi. Intre Hayssam si Munaf era o relatie tensionata inainte de disparitia ziaristilor in Irak. Oamenii din PSD Iasi nu sunt straini de afacerile arabului in Moldova. Unul dintre angajatii firmei SC Best Wood SRL din Moldovita rupe tacerea. Din motive lesne de inteles ii vom pastra secreta identitatea.

Sursa noastra sustine ca firma SC Best Wood SRL este doar un paravan prin care cetatenii arabi din gruparea lui Omar Hayssam spala bani. In aceasta afacere sunt implicate si persoane din PSD Iasi care detin societatea de paza care vegheaza la linistea firmelor lui Omar Hayssam din Moldova, dar si cetateni arabi din Iasi, proprietari de restaurante unde se fac schimburi valutare la negru.

Doar contabili arabi

Firma SC Best Wood din Moldovita este patronata de Omar Hayssam. La aceasta firma lucreaza doi contabili, Nabil si Jul, cetateni sirieni platiti regeste de catre SC Manhattan Group. Ei au fost audusi in Romania de Omar special pentru a supraveghea afacerile. "Acestia sunt cei care detin toate secretele afacerilor lui Omar Hayssam din Best Wood SRL", sustine sursa. "Firma este doar un paravan.

De ce spun asta? Pentru ca, atat timp cat am lucrat acolo, plecau doua-trei trenuri, noaptea, incarcate cu material lemnos, catre tarile arabe, ca Irak sau Siria. Ei, bine, doar unul dintre ele avea acte in regula. Mi-au verificat gestiunea. Ieseam in minus, dar nimeni nu spunea nimic pentru ca aproape totul era la negru", sustione aceeasi sursa.

PSD in afacere

In afacerile lui Omar apare firma Force Group & Moldavia SRL. Aceasta firma a fost infiintata de catre Vasile Catea, consilier PSD de Iasi. Alaturi de el, in firma mai sunt doua persoane. Traian Pricop, director, si Marius Balan, director economic. Ca un facut, aceasta firma se ocupa de paza tuturor obiectivelor lui Omar Hayssam, cat si a altor cetateni arabi din zona Moldovei.

Conducerea firmei de paza au incheiat un contract cu Omar Hayssam pentru paza SC Best Wod SRL si SC Ape Minerale Bucovina din Vatra Dornei. Contractul de la Best Wood SRL era incheiat pentru paza contabililor si nicidecum pentru paza societatii. Aceeasi firma pazeste si contabilul de la Ape Minerale Bucovina, tot cetatean arab. Raca.

Sursa noastra sustine ca intre Omar si Munaf era o relatie tensionata. Omar era cel care se ocupa de conducerea firmei Bucovina, in timp ce Munaf se ocupa doar de Best Wood. "Munaf este un tip care nu a venit niciodata fara bodyguarzi la firma. In urma unei vizite a izbucnit un scandal intre contabili, Munaf si Omar. N-am inteles ce au zis ca au vorbit doar araba.

Cert este ca de atunci Omar nu a mai venit la SC Best Wood SRL. Nu este adevarat ceea ce se sutine in presa ca erau in relatii bune", sustine sursa. (Eduard Pascu)

Acasa la Munaf era liniste marti seara

Sotia acestuia, Georgette, a refuzat sa vorbeasca. Nici zvonul conform caruia jurnalistii romani au fost eliberati si ca sotul ei este dat disparut nu a convins-o sa rupa tacerea. "Nu am ce sa comentez. Ar fi cel mai bine sa nu va mai intoarceti niciodata", a declarat sotia lui Munaf. El are trei apartamente situate intr-un bloc din strada Siretului, din sectorul 6 al Capitalei.

Pana marti seara in jurul orei 1:00, fortele de ordine nu vizitasera inca resedinta lui Mohamad Munaf.