"Omul cu legaturi la Presedintie", asa era cunoscut, inca de acum doi ani, Omar Hayssam, pe strada unde locuieste. "Omul cu malaiul", asa era numit sirianul in organizatia pesedista de sector in care l-a adus, in urma cu mai multi ani, Petre Salcudeanu, cunoscut drept "ministrul-slit".

Cata vreme Hayssam s-a limitat la plimbarile cu avionul prezidential, nimeni nu parea incomodat de faptul ca SRI trimitea notite pe la cabinetele demnitarilor, avertizand despre afacerile dubioase derulate de acesta. Nici Parchetul nu l-a deranjat prea tare pe omul de afaceri pentru ca antenele acestuia ajungeau pana la Cotroceni.

A fost nevoie ca trei tineri ziaristi sa dispara in Irak, pentru ca, in sfarsit, autoritatile sa reactioneze. Reactia PSD a venit la fel de incet si de balbait ca si in alte cazuri. Mai intai, s-a descoperit cu falsa mirare ca Hayssam este membru de partid.

Apoi, au inceput explicatii penibile cum ca sirianul e plantat in organizatie de cand lumea si, din cauza desimii padurii de carnete, nu a fost observat pana acum. Abia in ultima clipa s-a admis ca, pentru fostul partid de guvernamant, Omar Hayssam reprezinta o problema. Momentul a fost exploatat de Dan Ioan Popescu in folos propriu.

El a tinut sa spuna in direct si la o ora de maxima audienta ca il va da afara din partid pe Hayssam, sa auda tot poporul ca PSD isi face reforma interna. Pentru Partidul Social Democrat, scandalul Hayssam nu reprezinta altceva decat o noua fila in dosarul cenusiu al multiplelor probleme din ultima perioada.

La fel ca si in cazul Iacobov, PSD a incercat sa puna batista pe tambal, pentru a nu fi dezvaluite ramificatiile de interese din partid. Se stia de multa vreme ca, pentru a ajunge in avionul prezidential sau al primului-ministru, se colecta o "taxa de participare", ajungandu-se de multe ori la o selectie de oferte.

De cele mai multe ori, sefii erau crutati de amanunte, tocmai pentru a putea etala publicului buna lor credinta in cazul unui scandal. In aceste excursii se legau si prietenii, materializate ulterior in sponsorizari. Este o schema care a functionat la toate guvernarile post-decembriste.

Ea a reusit sa lipeasca atat de mult politicienii de zona intunecata a afacerilor incat cu greu mai poate astazi cineva sa descalceasca increngaturile de interese. Culmea a fost atinsa in recenta campanie electorala, cand au existat firme care au cotizat la cele doua blocuri politice principale, pentru ca nu stiau cine avea sa iasa castigator.

Spre deosebire de alte partide care i-au mentinut, formal, pe sponsori in afara echipelor de partid, PSD i-a inhatat cu aviditate pe toti cei cu portofelul umflat, inregimentandu-i politic. Mai grav e ca pesedistii stau alaturi de mafie pana la sfarsit.

Exista, la un moment dat, ideea ca partidul ar trebui sa acorde sprijin celor implicati in diverse dosare si chiar sa-i reprimeasca in caz ca revin la vatra politica dupa rezolvarea problemelor cu justitia. Nici Ion Iliescu, nici Adrian Nastase nu au fost capabili sa puna piciorul in prag si sa dea semnalul de curatire al formatiunii.

"Ar trebui sa ramanem jumatate din cati suntem", spunea un pesedist, convins ca se va merge la infinit pe formula partid de mase cu cat mai multi membri, indiferent de unde vin si ce fac ei. Interesant este ca, de fiecare data, in fata unui scandal, raspunsul centrului e standard: "Avem sase sute de mii de membri, de unde sa stim ce face fiecare?".

Cinismul unei astfel de replici loveste exact in acei pesedisti care chiar sunt cinstiti.

Ei au intrat cu recomandari in partid si nu le-a disparut dosarul pe parcurs, ei muncesc din greu la organizatii, in timp ce clientela zboara cu avioane speciale, ei trag de fiecare data ponoasele cand izbucneste cate un scandal de coruptie, iar cand vine vorba de liste sunt asezati, ca din intamplare, pe ultimele locuri.

Dezvaluirile din ultima perioada au aratat ca, in PSD, sforile aranjamentelor dubioase au fost trase chiar de la varf. Ion Iliescu nu mai poate spune ca e sarac si cinstit cata vreme a acceptat sa se intretina cordial in calatorii cu Omar Hayssam sau cu altii ca el.

Adrian Nastase nu se poate arata mirat de ce se intampla in aceste zile, cata vreme notitele SRI ajungeau direct la el pe birou, dar nu a luat nici o masura. Probabil ca cei doi lideri ar fi fost dispusi sa gaseasca o explicatie pentru prezenta lui Hayssam la partid daca acesta ar fi venit in vizita, in plin scandal, aidoma lui Iacobov.

Ca nu degeaba si-o fi facut Hayssam casa exact in spatele sediului PSD din Baneasa.