Mimmo Rotella, unul dintre cei mai importanti artisti contemporani italieni, a adus in Romania imaginile sale despre mituri moderne, cinema si stralucitoare obsesii. Chipul stralucitor al divei Marilyn Monroe iti ia ochii de cum intri in sala de expozitii „Constantin Brancusi" de la Palatul Parlamentului.

Aici s-a deschis, de curind, expozitia de litografie-colaj „Cinecitta", a unuia dintre cei mai mari artisti italieni, Mimmo Rotella. Expozitia include 50 de lucrari recente ale artistului, de mari dimensiuni - 70 cm/1 m -, executate special pentru Romania, in editie limitata.

Tehnica folosita este cea a litografiei-colaj, a suprapunerii de postere peste un suport grafic, care este de fapt tot imaginea unui afis. Se construiesc astfel lucrari deosebit de puternice ca sugestie, obsedante, care ne propun o meditatie asupra miturilor moderne.

Pentru ca nu doar Marilyn Monroe apare in aceste lucrari, ci si alti „monstri sacri" ai cinematografului, vesnic tineri, inchisi, ca intr-o rama, in stralucirea lor de odinioara, cum sint John Wayne, Ingrid Bergman si Humphrey Bogart in afisele de la „Casablanca" sau Cary Grant in cuplu cu Gene Kelly.

Afise rupte de pe ziduri

Tehnica aceasta a fost inventata de Mimmo Rotella intre anii 1953-1954, la Roma. Rupte de pe ziduri, posterele, semne ale unei culturi populare, bazate pe imagine, au fost „asamblate" in asa fel incit sa puna cit mai mult in evidenta intensitatea mitica a imaginii-cult, lucru pentru care a fost adesea comparat cu un alt mare artist italian, De Chirico.

Rotella s-a nascut in sudul Italiei, in Calabria, la Catanzaro, in 1918. In anii ’30, studiaza artele frumoase la Napoli, dupa care se muta la Roma.

Experimentele pe care le incearca se succed vertiginos: fotografie, fotomontaj, colaj, asamblare de obiecte eterogene. Colajele sale atrag, in anii ’50, atentia criticii, pentru ca, la inceputul anilor ‘60, sa realizeze primele sale lucrari de „Arta mecanica", prin stantarea unor imagini fotografice pe un suport emulsionat.

Sfirsitul anilor ’60 il afla experimentind materialele plastice drept suport pentru diferite forme si culori, iar in anii ’80 incepe sa execute serigrafii pe metal.

O lucrare la 700 de euro

Considerat un exponent al Noului Realism, Mimmo Rotella este si astazi unul dintre cei mai apreciati artisti contemporani, dar si unul dintre cei mai bine vinduti artisti in viata. La cunoscuta casa de licitatii „Christie’s", lucrarile sale unicat au fost cotate la preturi care ajung la 900.000 de euro.

Expozitia de la Palatul Parlamentului va fi deschisa pina la data de 30 aprilie, iar pretul unei lucrari, executata intr-o formula mai putin pretentioasa, dar la fel de expresiva, este de aproximativ 700 de euro.