Astazi se implinesc sapte luni de cand Papa Ioan Paul al II-lea s-a asezat in fata unui computer, si-a indreptat mana tremuranda spre tastatura, a apasat un buton si a devenit primul pelerin inregistrat online la Ziua Mondiala a Tineretului. Evenimentul, aflat in acest an la cea de-a XX-a editie, se va desfasura in august, la Koln, in Germania, dar fara prezenta fizica a Sfantului Parinte.

El va fi insa, cu siguranta, o prezenta vie in inima tinerilor. Acum 21 de ani, pe 4 aprilie, la Roma, tinerilor le-a fost incredintata Crucea. Atunci, s-a nascut ideea organizarii Zilei Mondiale a Tineretului.

In fiecare an, Crucea a trecut prin mai multe tari organizatoare ale evenimentului, devenind "semn luminos al increderii care anima tinerele generatii ale mileniului III", dupa cum spunea Sfantul Parinte. Pietele, stadioanele, hipodromurile s-au transformat, in fiecare an, in catedrale ale crestinatatii, asaltate de sute de mii de tineri.

Papa Ioan Paul al II-lea a reusit sa sadeasca in sufletele tinerilor dragostea pentru Hristos.

I-a indemnat "sa mearga impotriva curentului", le-a cerut sa fie "martori ai lui Hristos, pentru a construi o Europa a sperantei, o Europa mandra de bogata sa mostenire culturala si religioasa, atenta, in acelasi timp, la valorile umanitatii si vietii, solidaritatii si acceptarii, dreptatii si pacii".

Suveranul Pontif i-a sfatuit pe tineri sa fie stimulati intotdeauna de a descoperi adevarul despre viata. S-a rugat pentru ei, cerand lui Dumnezeu ca "acele doua aripi care o sa-i duca pe tineri la Hristos sa fie credinta si ratiunea". Papa nu s-a sfiit sa le vorbeasca tinerilor despre importanta fidelitatii in cuplu.

Sfantul Parinte le spunea cu blandete: "Casatoria dintre un barbat si o femeie si crearea unei familii se construiesc pe legaturile puternice dintre cele doua persoane si pe un angajament definitiv, nu doar pe ceva emotional, care nu poate fi, in nici un caz, baza unei casatorii". I-a invatat sa se impotriveasca tentatiilor drogurilor si hedonismului.

I-a indemnat pe tineri sa nu devina sclavi ai violentei si disperarii, i-a rugat sa depaseasca "logica succesului si a puterii". Papa a reusit sa se faca inteles, fara sa abdice de la valorile milenare ale Bisericii. A apelat la mijloacele tehnice de ultima generatie pentru a transmite mesajele sale de pace, de speranta.

El i-a incurajat pe episcopi sa foloseasca Internetul si noile tehnologii de comunicatii pentru a se apropia de tineri cu mesajul Evangheliei. Anul acesta, Ziua Mondiala a Tineretului are ca moto cuvintele magilor: "Am venit sa Il adoram" (Matei 2,2). Papa nu se va mai duce in mijlocul tinerilor pentru a-i binecuvanta. S-au adunat insa tinerii in jurul sau, pentru a-i aduce un ultim omagiu.

Niciodata in istoria omenirii nu s-a strans in jurul unui om atata suflare tanara. Dupa ce au trecut pe la catafalcul celui care le-a fost Parinte, tinerii au ales sa se roage, asa cum au fost invatati chiar de Papa. Cu chitara in mana, ei canta imnuri religioase care vorbesc despre un Iisus bland, luminos si apropiat lor.

In tarile de pe tot mapamondul, de sambata noaptea, bat clopote, se aprind lumanari, se inalta rugaciuni spre cer. Ca si cei din strainatate, tinerii romani au iesit in procesiuni solemne pe strazi. In scolile teologice, fotografia Papei sta pe catedre, strajuita de lumanari aprinse. Sunt scoli in care se urmaresc slujbele de la Vatican la retroproiector.

Sunt biserici in care tinerii se roaga lui Dumnezeu "sa aiba grija de el si dupa moarte". La Facultatea de Teologie Ortodoxa din Bucuresti, pentru cel care a fost conducatorul Bisericii Catolice s-au tinut momente de reculegere si s-au oficiat slujbe in biserica din apropiere. La Biblioteca Centrala Universitara, pe holurile facultatilor erau tineri in doliu "pentru Papa".

"Papa nu a murit", sunt cuvinte rostite, in aceste zile, de tinerii romani si de cei din intreaga lume. Cu totii pastreaza in gand mesajul cel mai fierbinte pe care l-au primit de la Ioan Paul al II-lea, esenta cuvantarilor sale, rostite in biserica, pe stadion, in piata publica, in vremuri de pace sau confruntari: "Dragostea a invins".