Vaticanul a facut public continutul testamentului spiritual lasat de Papa Ioan Paul al II-lea. Testamentul este un document de 15 pagini, scris in poloneza, pe parcursul ultimilor 25 de ani, care dezvaluie, intre altele, faptul ca Suveranul Pontif a vrut sa se retraga.

Publicarea testamentului a intarziat tocmai pentru ca a fost scris in poloneza, limba natala a Papei Ioan Paul al II-lea. A fost nevoie de timp pentru traducerea lui.

Papa a inceput sa scrie acest testament in 1979, la un an dupa ce a devenit papa. Documentul a fost amendat in mai multe randuri, ultima nota fiind adaugata in urma cu 5 ani.

Testamentul confirma ca Suveranul Pontif a luat in considerare posibilitatea de a demisiona in anul 2000, anul in care biserica catolica intra intr-un nou mileniu, iar Papa implinea 80 de ani.

In testament scrie "sper ca Dumnezeu ma va ajuta sa imi duc la capat menirea".

Documentul mai spune ca a luat in considerare posibilitatea de a fi inmormantat in Polonia.

Ani mai tarziu, a decis insa ca decizia in acest sens va apartine adunarii cardinalilor, asa numitul Conclav.

Papa a lasat instructiuni ca documentele sale personale sa fie arse. In testament se mai spune ca nu lasa mostenire nici un bun material.

In acest ultim mesaj, Suveranul Pontif multumeste intregii lumi precum si tuturor religiilor pentru sustinerea pe care a primit-o pe parcursul intregii sale vieti.