Ieri a fost facut public mult asteptatul testament al Papei. Nu exista nici o referire la cardinalul secret care ar putea sa-i urmeze Suveranului Pontif. Astazi, timp de trei ore, vor avea loc funeraliile, la care vor participa, dupa cum se estimeaza, in jur de patru milioane de oameni.

Testamentul Papei, scris acum aproximativ doua decenii, atesta ca el a fost incercat de indoieli in privinta continuarii misiunii sale, anunta Reuters. Credea, totusi, ca e predestinat sa conduca Biserica Catolica la intrarea in noul mileniu. In anul 2000, din cauza sanatatii sale care se deteriora, Ioan Paul al II-lea se gindea sa demisioneze.

„Sper ca Dumnezeu ma va ajuta sa inteleg pina cind trebuie sa continuu misiunea pe care mi-a incredintat-o pe 16 octombrie 1976", scrie Suveranul Pontif.

Ioan Paul al II-lea era gata sa moara oricind, pregatindu-se pentru obstescul sfirsit inca din 1981, an in care a a avut loc atentatul asupra sa. Dispozitiile Papei sint precise: testamentul, in principal spiritual, cere ca toate hirtiile sale sa fie arse si ca el sa fie inmormintat „in pamint, nu intr-un mormint".

In privinta compatriotilor sai polonezi, testamentul contine detalii interesante. Papa recunoaste ca, la inceputul pontificatului sau, se gindea sa fie inmormintat in Polonia. De altfel, ultima sectiune a testamentului e scrisa in poloneza. In acel fragment, Papa isi exprima recunostinta fata de Biserica Catolica si fata de alte religii, printre care si cea mozaica.

El multumeste si artistilor, oamenilor de stiinta si politicienilor pentru sprijinul pe care i l-au acordat in timpul pontificatului.

Mai multi ca la Mecca

Politia italiana a blocat, miercuri seara, accesul la cozile de asteptare pentru intrarea in bazilica San Pietro, aceasta decizie provocind nemultumire si furie printre pelerini. Interesant este faptul ca in momentul in care s-a decis stoparea accesului pelerinilor, presedintele american George W.

Bush tocmai sosise in bazilica, asa incit accesul fusese blocat pentru a-i permite acestuia sa se reculeaga in fata catafalcului. Masurile adoptate pentru asigurarea securitatii celor aproximativ 200 de delegatii din intreaga lume care vor asista la funeralii au fost, de altfel, supuse unui prim test prin sosirea presedintelui american George W. Bush.

Elicoptere ale politiei au survolat traseul urmat de coloana oficiala, care era precedata de masini ale politiei cu sirenele pornite.

Pe de alta parte, presa italiana este ingrijorata de afluxul pelerinilor la Vatican. Mass-media din Italia vorbeste despre dificultatile cu care se confrunta autoritatile de la Roma in eforturile de a mentine sub control multimea care doreste sa aduca un omagiu Papei Ioan Paul al II-lea, relateaza AFP.

„Roma risca sa se scufunde", in conditiile in care, la funeraliile de astazi, se estimeaza ca s-ar putea sa participe aproximativ patru milioane de oameni, cu un milion peste capacitatea capitalei Italiei.

Funeralii pe ecran gigantic

O parte dintre pelerinii care nu au mai putut ajunge la catafalcul Papei au fost indrumati sa se duca direct in zona campusului universitar Tor Veragata, la circa 20 de kilometri sud de capitala. Acolo a fost amplasat un ecran pe care credinciosii vor putea urmari funeraliile Papei, aceeasi masura fiind luata, de asemenea, in mai multe piete din Roma.

In plus, aeroportul din Ciampino, de uz militar si civil, a fost inchis traficului aerian joi, incepind cu ora 08.00 GMT, exceptie facind cursele statului si cele de urgenta. Desi initial se estima ca vor fi moblizate in jur de 15.000 de persoane care sa asigure securitatea, numarul lor a depasit in realitate 20.000 de persoane.

Ceremonia va dura trei ore, va fi difuzata de posturi de televiziune din intreaga lume si, probabil, urmarita de sute de milioane de oameni. Slujba religioasa va fi celebrata de cardinali, dar si de patriarhi ai unor biserici orientale (care tin de Vatican), si va fi prezidata de cardinalul german Joseph Ratzinger, care va tine predica.

Parlamentul polonez si-a luat ramas bun de la Papa

Miercuri, Parlamentul Poloniei a avut una dintre cele mai triste zile ale sale. Parlamentarii polonezi si-au luat ramas bun de la Papa Ioan Paul al II-lea.

Deputatii si senatorii au ascultat in liniste, in fata unei fotografii a lui Karol Wojtyla si a unui fotoliu gol al Papei, impodobit cu flori si purtind insemnele doliului, inregistrarea cuvintarii Suveranului Pontif din 1999, atunci cind acesta a fost in ultima sa vizita la Camera Deputatilor.

La sedinta speciala a Camerei Deputatilor au venit senatori, deputati, presedintele Aleksander Kwasniewski, premierul Marek Belka, ambasadori, reprezentanti ai bisericii, armatei, organizatiilor neguvernamentale si sindicatelor.

Dupa cuvintele Papei, luminile s-au stins in sala, iar pe ecranele TV s-a putut vedea inregistrarea cuvintarii lui Ioan Paul al II-lea din 11 iunie 1999. Papa a facut atunci un apel catre politicieni: „De voi depinde ce forma concreta vor lua in Polonia libertatea si democratia".

Exercitarea puterii politice, a spus el, „ar trebui sa fie un act de sacrificiu in slujba omului si societatii, nu cautarea unor foloase personale sau de grup, uitind de bunastarea comuna a poporului".

In 1999, deputatii au intrerupt cuvintele Papei cu urale. Ieri au ascultat intreaga cuvintare in tacere. Presedintele Camerei Deputatilor din parlamentul polonez a citit apoi „Documentul Omagierii Sfintului Parinte Ioan Paul al II-lea": „Aducem un omagiu celei mai mari autoritati a vremurilor noastre.

Omului care, mergind la izvoarele crestinatatii, ne-a invatat ce inseamna curajul si smerenia, hotarirea si intelegerea, principialitatea si spiritul deschis, intelepciunea si linistea sufleteasca". Presedintele a solicitat acceptarea textului printr-un minut de reculegere.

Alexandra Olivotto, Cristian Patrasconiu