Fara sprijin american, la Cernobil poate avea loc un nou dezastru nuclear! Acest avertisment a fost transmis de presedintele ucrainean Victor Iuscenko congresmenilor americani. Dupa tonul discursului, liderul de la Kiev parea destul de ingrijorat de pericolul pe care-l reprezinta imensul sarcofag de beton care acopera reactorul distrus in catastrofa nucleara din 1986.

Dupa ce a spus ca, in urma cu 11 ani, Ucraina si-a neutralizat voluntar cel de-al treilea arsenal nuclear ca marime al lumii, Viktor Iuscenko a declarat ca nu doreste repetarea dezastrului ecologic din 1986, de la Cernobil. Chiar daca centrala a fost inchisa in anul 2000, la presiunile internationale, reactia nucleara continua in reactorul distrus, iar invelisul acestuia s-a fisurat.

"Invitam Statele Unite ca, anul acesta, sa ne ajute cu toate resursele politice, financiare si tehnologice pentru a construi un nou invelis in jurul reactorului explodat de la Cernobil. Programele Congresului american in acest sens pot preveni o noua catastrofa", a spus Iuscenko.

Inainte de a vorbi in fata Camerelor reunite ale Congresului american, lui Victor Iuscenko i s-a decernat "Premiul pentru curaj John F. Kennedy", acordat numai politicienilor care iau deciziile indraznete de constiinta, indiferent de repercusiuni. La reuniune au fost prezenti si noua membri ai Administratiei Bush si vicepresedintele Dick Cheney, care a purtat o cravata portocalie.

El a insistat, de asemenea, asupra necesitatii de a se normaliza definitiv relatiile comerciale intre SUA si Ucraina, cerand ca tara sa sa nu mai fie supusa unei reglementari antisovietice datand din 1974, legea Jackson-Vanik. Chiar presedintele Bush a estimat ca aceasta lege dateaza din alta era si s-a declarat favorabil intrarii Ucrainei in OMC si NATO.