Deputatii independenti Lavinia Sandru, Aurelian Pavelescu si Cozmin Gusa spera sa obtina sprijin de la colegii din Parlament pentru proiectul „legii antinomenclatura", cum a fost denumita varianta romaneasca a „legii lustratiei".

Proiectul depus ieri la Parlament, pentru care cei trei deputati proveniti din PD au cerut procedura de urgenta, interzice, timp de zece ani de la eventuala lui adoptare, accesul in functii publice a mai multor categorii de fosti membri PCR. Este vorba despre fostii membri CPEx, ai Prezidiului Permanent si ai Secretariatului PCR, ai Comitetului Central.

De asemenea, sint vizati fostii membri de la toate nivelurile de reprezentare ale defunctului Partid Comunist, pina la nivel judetean, dar si fostii reprezentanti PCR din armata, din guvernul comunist, din Marea Adunare Nationala, Comitetul Central al UTC.

Nu vor fi acceptati pentru functii publice nici reprezentantii de la nivelul comitetelor de partid care au coordonat Departamentul Securitatii Statului sau al structurilor comuniste de conducere ale instantelor de judecata si ale procuraturii.

Clasa politica, radiata

Functiile unde accesul celor vizati ar trebui interzis prin efectele acestei legi merg de la cea de presedinte al Romaniei, parlamentari, primari sau viceprimari din mediul urban si consilieri judeteni, pina la membri ai guvernului, prefecti, judecatori la toate instantele si procurori cu functii de conducere.

Aurelian Pavelescu i-a nominalizat printre liderii politici care ar putea fi afectati de lege pe Ion Iliescu, Hrebenciuc, Cozminca, Vacaroiu, Serban Mihailescu, Dan Ioan Popescu, Ioan Rus, Corneliu Ciontu, dar si George Copos, Theodor Stolojan, Emil Boc si Vasile Blaga. Cit despre presedintele Traian Basescu, Pavelescu nu a dat un raspuns clar, apreciind ca „ar putea fi vizat".

Totusi, el a amintit ca Basescu s-a pronuntat public pentru un astfel de proiect de lege, dar, mai ales, s-a aratat interesat si pe vremea cind era presedinte al PD.