Suspansul cu privire la momentul exact al liberalizarii oficiale a contului de capital a luat sfirsit. De luni, strainii au liber de la BNR pentru depozitele bancare in lei.

Regulamentul valutar modificat, astfel incit nerezidentii sa aiba acces la depozitele in lei la bancile romanesti, a fost trimis la „Monitorul Oficial". Pasul de liberalizare a contului de capital este impus de procesul de aderare a Romaniei la Uniunea Europeana si a fost pregatit din vreme de Banca Nationala.

Unul dintre efectele acestui antrenament este intarirea monedei nationale fata de euro, cu toate consecintele care survin de aici. Politica monetara a bancii centrale a dat rezultatele scontate si in ceea ce priveste scaderea dobinzilor practicate de banci. Scopul principal urmarit de BNR este descurajarea capitalurilor speculative.

Banca Nationala a negociat la Bruxelles masuri de salvgardare care vor putea fi puse in aplicare daca intrarile sau iesirile de capital sint de natura sa provoace crize valutare puternice.

Unii analistii ai pietei bancare sint insa de parere ca sumele cu potential speculativ de aproape un miliard de euro au intrat deja in Romania si ca momentul oficializarii nu va mai aduce influxuri semnificative de capital. Aceeasi opinie a fost impartasita recent si de guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.