Dupa senzationala crestere din primele doua luni ale anului, pe piata de capital au aparut scaderile. Specialistii considera ca si in aceasta luna trendul bursier va fi unul descendent. Semn ca Bursa de Valori Bucuresti nu-si va reveni prea curind.

„Bursa este ciclica. Mai sufera si corectii (scaderi). In aceasta perioada de timp, investitorii asteapta rezultatele financiare din partea companiilor listate pe piata de capital. Personal, cred ca si in luna aprilie vom asista pe bursa la o corectie usoara", anunta directorul SSIF Swiss Capital, Eduard Gunescu.

Ce a fost si ce va fi

Statistica ne arata ca in primele doua luni ale anului 2005 indicele bursier BET a crescut cu 44,52%, iar indicele societatilor de investitii financiare BET-FI cu 88,51%. O majorare nemaiintilnita in ringul bursier din istoria de zece ani a pietei de capital din Romania. Luna martie a fost in schimb una cu ghinion pentru jucatori.

In doar o luna, bursa a pierdut jumatate din crestere, ajungind ca la finalul lui martie indicele BET sa aiba o pierdere de 17,86%, iar BET-FI de 30,68%. Cu toate astea, in primul trimestru al anului 2005, bursa inregistreaza o crestere de 18,70% pe BET si de 27,68% pe BET-FI.

Factorul politic

Luna aprilie parea a da jucatorilor de pe piata de capital o raza de speranta. In prima zi, indicele bursier a crescut cu 3,94%, o majorare destul de buna. Zilele care au urmat nu au putut sa creasca entuziasmul jucatorilor, ci sa-l scada. Pentru ca bursa nu a mai repetat isprava din prima zi - semn ca 1 aprilie chiar nu trebuie luat in seama.

Ieri, bursa a pierdut 2,08 procente, incheind sedinta la 5.211,26 puncte, cu 1.100 de puncte mai putin decit la finalul lunii februarie 2005 (BET-6.308,21 puncte). Multi brokeri considera ca o vina in caderea bursei o are si Ministerul Finantelor, care inca nu a dat publicitatii modul de calcul pentru impozitul de 10% ce va fi introdus din 1 mai.

Semn ca Ionut Popescu inca nu stie ce impozit l-ar avantaja, mai ales ca a declarat ca isi va vinde actiunile dupa acea data.

Probleme mari la combinatele chimice

Pierderi mari au suferit jucatorii de pe piata de capital care au investit in actiunile combinatelor chimice Amonil Slobozia, Sofert Bacau si Azomures Tirgu-Mures. Astfel, de la inceputul anului 2005 pina ieri, actiunile Sofert Bacau au scazut cu 71% (de la 300 lei/actiune la 87 lei/actiune), Azomures Tirgu-Mures cu 28,42% (de la 3.870 la 2.770 lei/actiune), iar Amonil Slobozia cu 31,81% (de la

660 lei/actiune la 450 lei/actiune).