Controlul fondurilor comunitare destinate Romaniei va fi gestionat de Curtea de Conturi. Astfel, se vor putea debloca platile pentru programul ISPA.

Curtea de Conturi va include o Autoritate de Audit pentru fondurile acordate de UE prin programele ISPA si SAPARD si pentru cele alocate in perioada de postaderare, au decis deputatii din Comisia de buget-finante. Prevederile referitoare la Autoritatea de Audit completeaza o ordonanta de modificare a Legii de organizare si functionare a Curtii de Conturi.

Liderul deputatilor PNL Eugen Nicolaescu, a declarat ieri ca infiintarea Autoritatii de Audit va duce la deblocarea platilor ISPA, intrerupte temporar, intrucit Romania nu raspunsese unor prevederi ale UE referitoare la functiile de audit extern.

Finantare de doua miliarde

El a aratat ca, prin programul ISPA, Romania beneficiaza de peste doua miliarde de euro ca finantare nerambursabila.

Deputatul a spus ca ordonanta de urgenta modifica un singur articol din Legea de functionare a Curtii de Conturi, iar Comisia de buget-finante a completat-o in sensul introducerii a sase articole noi, care infiinteaza Autoritatea de Audit Extern, ca organism fara personalitate juridica, independent din punct de vedere operational, cu sediul in Bucuresti.

Cerintele UE cu privire la sistemul de management si control prevad separarea acestor functii.

Se reiau platile

Intrucit pina acum, tara noastra „nu a raspuns in mod efectiv nici uneia dintre aceste prevederi", Comisia Europeana decisese intreruperea temporara a platilor ISPA si reluarea acestora o data cu stabilirea unui organism responsabil cu indeplinirea celor trei functii de audit, a explicat deputatul.

In final, Nicolaescu a mentionat ca Curtea de Conturi si-a asumat responsabilitatea acestui audit si impreuna cu Ministerul Finantelor a convenit crearea Autoritatii de Audit, care va reglementa atit metodologia de lucru, cit si procedurile de raportare.