Ceea ce parea la inceput doar o "carcoteala" a unor forumisti a inceput sa devina un cosmar pentru utilizatori, dar si pentru producatorii de celulare. N-a trecut nici un an de la aparitia primului virus pentru telefoane mobile (Cabir) si deja se vorbeste de o piata a produselor antivirus in domeniu ce va creste in urmatorii doi ani pana la 12 miliarde de dolari.

Cel putin asa estimeaza producatorii de antivirus, o prognoza contestata insa de analistii de piata de la Gartner, care spun ca este o "piata artificiala". Pana una-alta, virusii pentru celulare se "maturizeaza". Au inceput sa se transmita prin bluetooth, a urmat MMS, iar acum, o data cu Mabir, vorbim de virusi ce se transmit si prin SMS.

"INTELIGENT". In loc sa "citeasca" toate contactele din agenda telefonica pentru a se transmite apoi singur (asa cum face CommWarrior), Mabir asteapta ca terminalul- gazda sa primeasca un SMS sau un MMS. Cand a ajuns mesajul, virusul se transmite automat ca un "reply". In ambele cazuri, victimele se vor trezi cu facturi mai mari decat de obicei, dar si cu bateriile uzate mai repede.

Dupa cum au precizat cercetatorii antivirus de la F-Secure, Mabir se transmite si prin bluetooth. Mesajul MMS trimis de Mabir nu contine nici un text, doar fisierul "caribe.sis". Cum "caribe" aparea si in celularele infectate de Cabir, se banuieste ca ar fi vorba de aceiasi scriitori de virus. In caz ca aveti ghinionul sa gasiti in celular "caribe.

sis", pe site-ul F-Secure exista o solutie antivirus. O puteti gasi la adresa http://mobile.f-secure.com.

Potrivit primelor raportari, au fost semnalate cateva zeci de cazuri cu telefoane infectate.

ALERTE. Primul virus care se transmite prin MMS, CommWarrior, a fost detectat la inceputul lunii martie. Se infiltra in telefoane mobile cu sistem de operare Symbian si platforma Series 60. Victimele primesc mesajul MMS impreuna cu un atasament care contine virusul. In mesaje sunt texte de genul "3Dgame from me. It is FREE!" sau "Nokia Ringtonemanager for all models".

Acest virus a atacat modelele Nokia 6600, 6620, Panasonic X700, Siemens SX1 si Sendo seria X. Tot in martie a aparut troianul Symbos-Drever, care s-a "clonat" in trei variante in mai putin de o saptamana. Conform analizelor TrendMicro, ataca aceleasi modele de telefoane precum CommWarrior.