Reducerea dobanzilor este contrabalansata din punct de vedere al efectului inflationist de aprecierea monedei nationale, spune guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu.

"In economia romaneasca, o buna parte din conditiile monetare sunt determinate de evolutia cursului. Constrangerea monetara determinata de aprecierea leului este extrem de puternica si contrabalanseaza reducerea dobanzilor", explica Isarescu.

Guvernatorul Bancii centrale a aratat ca aprecierea monedei nationale are un efect dezinflationist atat prin perspectiva preturilor de import, cat si prin restrangerea valorii creditului, pentru ca cea mai mare pondere este detinuta de imprumuturile in valuta.

Totodata, oficialul BNR mai spune ca rata inflatiei estimata pentru martie este de numai 0,3%, fata de 0,6% in luna precedenta si 0,8% in ianuarie.

La o rata de 0,3% in martie, inflatia din ultimele 12 luni va cobori la 8,6% fata de 8,9% februarie 2005/februarie 2004. Pentru acest an, tinta de inflatie anuntata de Guvern si Banca centrala este de 7%, cu o banda de variatie care urmeaza sa fie anuntata, cel mai probabil, in iulie.

Recent, viceguvernatorul BNR, Cristian Popa, a spus ca intervalul de variatie ar putea fi mai larg in acest an. Drept urmare, inflatia ar putea sa se incadreze in intervalul 5,5-8,5%.