Directorul Penitenciarului de maxima securitate Rahova, Carmen Mihail, a fost schimbat din functie, ieri, in urma controlului privind tratamentul preferential aplicat lui Miron Cozma, in timpul detentiei in aceasta inchisoare.

Monica Macovei a solicitat Consiliului Superior al Magistraturii incetarea detasarii magistratului Carmen Mihail, in locul acesteia fiind delegat directorul adjunct Lorin Pintoiu. Masura are la baza rezultatele controlului dispus pe 28 martie, in urma dezvaluirilor din mass-media, referitoare la incalcarile regulamentului de catre Miron Cozma.

Detinutii din Rahova spun despre Cozma ca avea obiceiul de a ameninta, injura si chiar de a-i lovi pe unii angajati de aici. Mai mult, supraveghetorii nu aveau dreptul de a-l deranja pe detinut, care se considera pina si in inchisoare un lider.

Toate cererile lui erau rezolvate rapid, si nu de oricine, ci chiar de conducerea penitenciarului. Cozma putea sa-si gateasca orice dorea, putea sa se imbrace dupa bunul plac, avea dreptul de a telefona in fiecare zi si, mai ales, putea purta la el tot felul de obiecte interzise.

Totodata, „luceafarul huilei" ajunsese sa poata fi vocea altor detinuti, care beneficiau de favoruri din partea aceleiasi conduceri. Desi au fost numeroase reclamatii la adresa lui, Cozma nu a fost sanctionat decit o singura data, cu mustrare, dar a fost recompensat aproape in fiecare luna, prin faptul ca primea mai multe pachete de acasa si putea fi vizitat ori de cite ori dorea.

Aparat de Nati Meir

In cursul zilei de ieri, deputatul Partidului Popular Romania Mare, Nati Meir, membru al Comisiei pentru Drepturile Omului, a anuntat, chiar la Penitenciarul Rahova, ca a trimis pina acum opt memorii prin care aduce la cunostinta Departamentului de Stat al SUA, Delegatiei Comisiei Europene, MJ si presedintelui Traian Basescu „ilegalitatea anularii decretului de gratiere a detinutului Miron

Cozma". Reamintim ca acesta fusese gratiat pe 16 decembrie 2004 de fostul sef de stat, Ion Iliescu. „Un act de clementa nu este revocabil. Cozma a fost iertat de presedinte, iar din cauza presiunii politice, iertarea i-a fost retrasa", a spus Meir.

(Cotidianul, Cristina Hurdubaia)