Papa Ioan Paul al II-lea va fi inhumat vineri, in cripta bazilicii Sfintul Petru, dupa incheierea funeraliilor grandioase la care vor asista sute de mii de credinciosi si un numar impresionant de lideri din intreaga lume, relateaza AFP.

Slujba religioasa va incepe la ora locala 10.00 (11.00, ora Romaniei). Ea va fi celebrata de cardinalul german Joseph Ratzinger, in virsta de 77 de ani, decanul Colegiului cardinalilor si apropiat al Suveranului Pontif.

Ceremonia va dura trei ore. Papa, care a murit simbata, la virsta de 84 de ani, dupa 26 de ani de pontificat, va fi inhumat in cripta aflata sub bazilica Sfintul Petru, direct in pamint, fara sarcofag, conform dorintei sale exprimate in testament.

Succesorul sau va fi ales de cei 116 cardinali ai Conclavului, care se vor reuni incepind cu data de 18 aprilie.

Funeraliile celui mai mediatizat Papa din istorie si liderul spiritual a mai mult de un miliard de catolici vor fi transmise in direct de numeroase posturi de televiziune din intreaga lume.

Mai mult de doua milioane de credinciosi au sosit incepind de luni seara la Vatican, pentru a prezenta un ultim omagiu in fata catafalcului depus in bazilica.

Multimea pelerinilor nu va putea fi primita in intregime in piata. Primele rinduri au fosrt rezervate demnitarilor Bisericii si celor 200 de personalitati si lideri din intreaga lume. Printre ei figureaza secretarul general al ONU, Kofi Annan, presedintele american, George W.

Bush, premierul britanic, Tony Blair, presedintele francez, Jacques Chirac, dar si presedintele israelian, Moshe Katsav, si cel iranian, Mohammad Khatami.

Piata a fost amenajata ca pentru toate marile ceremonii. Anumite zone au fost delimitate de bariere si vor fi rezervate celor privilegiati.

Cei mai norocosi dintre pelerinii care il pling pe Papa de aproape o saptamina se vor afla in spate, iar ceilalti vor sta pe strada Conciliazione sau in pietele invecinate si vor urmari slujba religioasa pe ecranele uriase care au fost instalate.