Infiintata la 8 Aprilie 1992 ca societate pe actiuni, Banca de Export Import a Romaniei EXIMBANK S.A. aniverseaza 13 ani de existenta, fiind singura banca din sistemul financiar romanesc care opereaza atat ca banca, cat si ca institutie de asigurari.

Majoritatea statelor lumii au o astfel de institutie care vine in sprijinul exportatorilor autohtoni prin mecanisme de finantare, asigurare si garantare in scopul de a le spori competitivitatea si de a prelua riscurile comerciale si politice implicate de operatiunile de comert exterior.

Institutie cu rol prioritar in mecanismul de sustinere a exporturilor romanesti, EXIMBANK a sprijinit in 2004 un volum al exporturilor de 2.408 milioane USD in echivalent lei, in conditiile practicarii constante a celei mai mici dobanzi de pe piata.

Pentru anul in curs, noua conducere a bancii si- a propus de o parte sa pastreze o rata scazuta a dobanzii la acordarea creditelor de export, venind astfel in sprijinul exportatorilor pentru mentinerea unor costuri cat mai scazute la realizarea exporturilor, iar pe de alta parte sa consolideze relatiile de colaborare cu partenerii sai.

Oferta EXIMBANK este complementara gamei de produse si servicii oferite de bancile comerciale.

Pentru a implementa aceasta strategie si pentru a-si indeplini in conditii imbunatatite misiunea, EXIMBANK are alocata in acest an de la bugetul de stat suma de 3.430 de miliarde lei pentru stimularea exporturilor si a productiei de export, fata de 2.970 miliarde lei cat a avut in 2004, pentru care utilizeaza o gama

larga de instrumente specifice, create special pentru exportatori: bonificatii de dobanda, finantari, refinantari, cofinantari, asigurari si garantii de credite de export.

Astfel, EXIMBANK isi indreapta resursele in primul rand catre acordarea creditelor pentru realizarea exporturilor si productiei de export, sprijinind intreprinderile romanesti mici si mijlocii, facilitand astfel crearea de noi locuri de munca.

EXIMBANK va acorda o atentie deosebita IMM-urilor cu activitate de export prin sporirea volumului creditelor acordate pentru investitii in vederea dezvoltarii capacitatii productiei de export.

Incepand cu 2005, o responsabilitate crescuta revine institutiei noastre in dezvoltarea economiei romanesti prin operatiunile de asigurare si reasigurare a creditelor de export pe termen scurt, mediu si lung numai in contul statului, relatiile interne si internationale ale EXIMBANK urmand sa contribuie substantial la eforturile institutiei

de a ramane un partener de incredere pentru clientii si colaboratorii sai. La implinirea a 13 ani de activitate noua conducere a EXIMBANK tine sa multumeasca tuturor partenerilor bancii - atat clienti cat si colaboratori - pentru increderea acordata, in speranta unei colaborari fructuoase si pe viitor.