Milioane de pelerini, mii de oficiali si lideri religiosi, mii de ziaristi, forte impresionante de securitate. Funeraliile au fost organizate in detaliu astfel incat nici un incident neplacut sa nu tulbure ceremonia.

Sicriul de lemn al Papei a fost scos din Basilica la 10 ora locala, 11 ora Romaniei, iar slujba in aer liber a putut fi urmarita pe ecrane gigant, instalate in Piata Sfintul Petru.

Funeraliile de astazi, cel mai mediatizat eveniment al inceputului de mileniu, au fost transmise in direct in zeci de tari si au fost urmarite de miliarde de telespectatori.

Trupul neinsufletit al Papei Ioan Paul al II-lea a fost pus intr-un sicriu simplu, din chiparos, la ora locala 7 si 30 de minute, in basilica Sfintul Petru, iar ceremonialul a durat o ora si jumatate.

Sicriul a fost inchis in prezenta cardinalului Sambelan, Eduardo Martinez Somalo, a decanului Colegiului cardinalilor, Joseph Ratzinger, a cardinalului secretar de stat, Angelo Sodano, a cardinalului Vicar de Roma, Camillo Ruini, si a secretarului privat al Papei, Monseniorul Stanislaw Dziwisz.

Maestrul de ceremonii liturgice, Monseniorul Marini, a citit un text cu cele mai importante etape din viata si activitatea lui Ioan Paul al II-lea, semnat de toate persoanele prezente si depus in sicriu, alaturi de medaliile emise in timpul celor 26 de ani de pontificat.

Chipul Papei a fost acoperit cu un val din matase alba, iar sicriul de lemn, primul din cele trei in care se va odihni Sfintul Parinte, a fost inchis in timp ce s-au recitat psalmi. Sicriul cu blazonul Vaticanului a fost scos la 10 ora locala, 11 ora Romaniei, purtat de 12 barbati si depus pe treptele Basilicii.

Sicriul de chiparos, inchis intr-unul de zinc si apoi in altul de stejar, a fost depus in criptele Basilicii Sfintul Petru, unde isi dorm somnul vesnic peste 140 de sfinti parinti.

Zeci de sefi de stat, prezenti la Vatican

Chiar si dupa moartea sa, Papa Ioan Paul al doilea pare sa incerce sa aranjeze lucrurile in lume si sa transmita mesajul sau pacifist. In timpul funeraliilor presedintele american George W. Bush a fost asezat, linga presedintele iranian, Mohamed Khatami.

Asta desi Fostul ayatollah al Iranului, Ruhollah Khomeini, a numit Statele Unite - Marele Satan, iar America i-a raspuns, mai tarziu, prin vocea presedintelui George W. Bush, cu celebra axa a raului.

Liderul de la Casa Alba a fost insotit la funeralii de fosii presedinsi Bill Clinton si George Bush, dar si de secretarul de stat Condoleezza Rice. Premierul britanic, Tony Blair, a stat langa liderul din Zimbabwe, Robert Mugabe, pe care seful guvernului de la Londra l-a criticat in mod repetat pentru tratamentul aplicat oponentilor politici.

Romania a fost reprezentata la funeraliile Sfantului Parinte de presedintele Traian Basescu si premierul Calin Popescu Tariceanu. Alaturi de ei s-au aflat Regele Mihai dar si fostul lider de la Bucuresti, Ion Iliescu.

Printul Charles al Marii Britanii a fost prezent la inhumarea Suveranului Pontif, dar fara logodnica sa, Camilla. Din Polonia, tara de origine a Papei Ioan Paul al doilea, au venit la inmormantare presedintele Alexander Kwasnievski, premierul Marek Belka, dar si primul lider de dupa caderea comunismului, Lech Walesa.

Dintre figurile religioase care au luat parte la ceremonia funerara cele mai sonore nume au fost: liderul bisericii ortodoxe din Grecia arhiepiscopul Christodulos, Patriarhul Constantinopolului Bartolomeu I, seful Bisercii anglicane, Rowan Wiliams, rabinul sef al Israelului si liderul bisericii apostolice armene.