Piata de carte din Romania se dezvolta de ceva vreme nu doar prin cresterea tirajelor, prin aparitia unor edituri noi etc., ci si prin diversificarea suporturilor pe care apar textele.

Am scris in trecut despre e-book-uri, cartile electronice, scoase de Societatea Culturala Noesis, despre textele in format .pdf care pot fi descarcate gratuit de pe site-urile unor edituri, de exemplu Polirom, am scris apoi recent despre EuroLiteratur, tot o initiativa care se serveste de suport electronic pentru a stoca si afisa un text.

Pe linga acestea, de ceva vreme Editura Humanitas, prin divizia Humanitas Multimedia, scoate audio-book-uri, carti redate printr-o voce care transmite textul respectiv.

- Play & read

Nu este o inventie tocmai recenta… Probabil ca primele audio-book-uri au fost performate in mediul rural, ma gindesc la povestile care erau transportate din generatie in generatie prin transmiterea de la cei batrini la cei tineri.

Oricum, daca in trecut metoda povestirii prin viu grai era singura optiune de redare-multiplicare a unui text, astazi varianta audio este o optiune dintre multe: cartea poate fi tiparita pe hirtie, scrisa pe cd (e-book sau carte electronica), audio-book.

Din discutia pe care am avut-o cu domnul Gabi Dumitru, general manager Humanitas Multimedia, am inteles ca optiunea pentru audio-book apartine mai ales celor care nu au timpul necesar izolarii din cotidian pentru lectura. Astfel, o carte audio poate sa acompanieze alte activitati/situatii cotidiene: pauze de relaxare, sofatul etc.

- Lectura viciata?

Editura care decide convertirea unui text in audio-book face o alegere extrem de importanta pentru rezultatul final al lecturii.

Fie ca se opteaza intre vocea autorului insusi, fie ca un actor este performerul textului, vocea din off face sa se piarda din mesajele ascunse in text – auzit, nu vazut – si, mai mult, cu toata neutralitatea dorita, exista riscul accentuarii unor fraze/cuvinte izolate care astfel vor capata o importanta nedorita...

Nu intentionez sa fac o critica a acestui suport, doresc doar sa atrag atentia ca lectura nu mai este aceeasi. Prin urmare, acest suport poate sa vicieze sensurile unui text pe hirtie sau sa duca in mod fals la aparitia unor mesaje noi.

- Concluzii

Cred ca audio-book-ul reprezinta o alternativa la lectura si trebuie completat pentru a avea o imagine clara asupra textului si de cartea pe hirtie. In acest sens, initiativa Humanitas de a vinde la pachet unele audio-book-uri cu cartea tiparita este binevenita. Ascult audio-book-ul, insa citesc si cartea, la un moment dat, iar experientele lecturii vor fi complementare...

Ovidiu Draghia