MIE a facut public Tratatul de aderare a Romaniei la UE

de     HotNews.ro
Sâmbătă, 9 aprilie 2005, 0:00Ministerului Integrarii Europene, a facut public, pe site-ul sau (www.mie.ro), forma finala a Tratatului de aderare la Uniunea Europeana pentru Romania si Bulgaria.

Documentul cuprinde Tratatul de aderare si Actul de aderare, respectiv Protocolul de aderare.

Urmatoarele etape ale calendarului de aderare:

 • 13 aprilie a.c., se asteapta obtinerea acordului (avizul conform) Parlamentului European asupra Tratatului
 • 20 aprilie a.c., statele membre vor aproba in COREPER proiectul Deciziei Consiliului UE privind Tratatul de aderare a Romaniei si Bulgariei
 • 25 aprilie a.c., se asteapta aprobarea de catre Consiliul UE a textului Tratatului de aderare, urmata de semnarea acestuia

  Tratatul contine in prima parte definitii si prevederi privind caracterul obligatoriu pentru Romania si Bulgaria al tratatelor fundamentale si al actelor adoptate de institutiile comunitare si de Banca Centrala Europeana anterior aderarii acestora la UE.

  Partea a doua contine prevederile institutionale, respectiv participarea Romaniei si Bulgariei la institutiile Uniunii Europene. Partea a treia (prevederile permanente) cuprinde obligatia adaptarii actelor adoptate de institutiile Uniunii Europene in diferite domenii, precum si referirea la mecanismul si conditiile in care se va realiza aceasta adaptare.

  Partea a patra (Prevederile temporare) se refera la masurile tranzitorii (continute in anexa), prevederile institutionale si prevederile financiare, precum si la clauzele de salvgardare.

  Partea a cincea (Prevederi referitoare la adaptarile institutionale) cuprinde dispozitii privind adaptarile institutionale care sunt necesare in urma aderarii Romaniei si Bulgariei, modalitatile de aplicare a actelor institutiilor comunitare fata de Bulgaria si Romania si prevederile finale.


  Textul tratatului de aderare a Romaniei este public
  articol BBC

  Ministerul integrarii europene a publicat textul tratatului de aderare a Romaniei si Bulgariei la Uniunea Europeana, tratat comun pentru cele doua tari si care are aceeasi structura cu aceea a tratatelor pentru cele 10 state care au aderat la Uniune in mai anul trecut.

  Tratatul a fost tradus in limbile romana si bulgara, si va fi parte componenta a documentelor Uniunii.
  Dupa aderare, Romania si Bulgaria vor trebui sa respecte toate tratatele si normele Uniunii. Asta inseamna ca, de exemplu, Romania va trebui sa se retraga din Acordul de comert liber din Europa Centrala, asa numitul CEFTA.

  Cat priveste moneda unica europeana, cele doua state vor adopta euro abia atunci cand economiile lor vor fi capabile pentru acest important pas...Romania va fi reprezentata in parlamentul European de 35 de parlamentari, in timp ce Bulgaria de 18.

  Intre 2007 si 2009, cand vor avea loc noi alegeri pentru Parlamentul de la Bruxelles, cele doua state vor fi reprezentate de parlamentari desemnati, cel mai probabil dupa actuala structura a Parlamentelor din cele doua tari.

  Oricum insa, Bulgaria si Romania vor trebui sa organizeze alegeri pentru Parlamentul European inainte de sfarsitul lui 2007. Romania va avea 14 voturi in Consiliul European, 1 judecator la Curtea de Justitie, 15 reprezentanti la Comitetul Economic si Social si tot atatia la Comitetul regiunilor.

  In text sunt incluse si sumele pe care Romania le va primi ca asistenta dupa aderare, dar si contributia care va trebui adusa la bugetul Uniunii.

  De exemplu, numai la capitolul dezvoltarii rurale, Romania va primi intre 2007 si 2009, 3 miliarde de euro, in timp ce contributia pe care va trebui sa o plateasca la Banca Europeana de Investitii este de aproape 850 de milioane de euro.

  Tratatul prevede si alte chestiuni tehnice cum ar fi lista tarilor carora Romania le cere viza, cea a aeroporturilor sau a produselor chimice periculoase sau restrictiile la importurile de otel or comertul cu produse textile. De asemenea, tratatul prevede in mod expres ca Bulgaria va trebui sa inchida combinatul nuclear de la Kozlodui.

  Ultima parte a tratatului cuprinde asa numita clauza de salvgardare, care ar putea amana cu un an aderarea din 2007, daca Romania nu respecta angajamentele luate la capitolele Justitie, Concurenta si mediu.

  Romania va avea de la data aderarii un reprezentant in Comisia de la Bruxelles, numit de Consiliul European, cu acordul presedintelui Comisiei si dupa consultarea Parlamentului European. Semnarea tratatului a fost programata pentru 25 aprilie la Luxemburg. Pana atunci pe 13 aprilie tratatul ar urma sa fie votat de Parlamentul European.

  BBC
 • Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


  1671 vizualizari


  Abonare la comentarii cu RSS

  ESRI

  Întâlniri on-line | #deladistanță

  Top 10 articole cele mai ...  Hotnews
  Agenţii de ştiri
  Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.  powered by
  developed by