Dramaturgul Matei Visniec, stabilit de mai multi ani in Franta, revine in Romania pentru a-si lansa duminica, 10 aprilie, la Festivalul Comediei Romanesti, noul volum de teatru "Mansarda la Paris cu vedere spre moarte".

Cartea, in care sunt incluse patru piese -"Mansarda la Paris cu vedere spre moarte", "Richard al III-lea nu se mai face sau Scene din viata lui Meyerhold", "Hotel Europa complet" si "Paparazzi sau Cronica unui rasarit de soare avortat" - scrise in perioada 1995-2001, a aparut la Editura Paralela 45, in colectia "Biblioteca romaneasca".

Lansarea va avea loc la ora 18,30, la Teatrul de Comedie, inainte de prezentarea, in cadrul festivalului, a spectacolului Nationalului din Cluj "Mansarda la Paris cu vedere spre moarte" in regia lui Radu Afrim. Despre autorul si piesele sale va vorbi criticul de teatru Mircea Ghitulescu.

Acelasi volum va fi lansat si la Teatrul National din Craiova, in 13 aprilie, cu prilejul reprezentatiei teatrale "Hotel Europa complet", regia Serban Puiu.

Poet, dramaturg si jurnalist, Matei Visniec a studiat intre 1976-1980 filozofia si istoria la Universitatea din Bucuresti. Debutul editorial in poezie l-a facut in 1982. Paralel cu poezia, a inceput sa scrie in 1977 piese de teatru, astfel pana in 1987 avea opt piese in doua sau trei acte, alte circa 20 de piese scurte si cateva scenarii de film.

Matei Visniec afirma ca toate acestea au fost refuzate sistematic de autoritatile culturale ale epocii. In 1987 paraseste Romania si ramane in exil. Franta si limba franceza il ajuta sa-si construiasca o cariera internationala de dramaturg.

La aceasta ora, Matei Visniec este recunoscut ca dramaturg francofon, piesele sale fiind traduse si jucate in peste 20 de tari.

A publicat in romaneste 15 volume - teatru si poezie. In limba franceza i-au aparut 18 carti de teatru.

Piesele lui au fost jucate pe scene importante din Europa: Teatrul Rond-Point des Champs Elysees din Paris, Teatrul Regal din Stockholm, Teatrul Stary din Cracovia, Teatrul Piccolo din Milano, Teatrul National din Istanbul, Teatrul Young Vic din Londra. In Romania i-au fost puse in scena peste 30 de piese in teatre profesioniste, precum si la radio si televiziune.

Din 1993 incoace devine unul dintre autorii cei mai jucati ai sectiunii OFF a Festivalului de Teatru de la Avignon: peste 15 spectacole cu piesele sale prezentate de mici companii private, dar si de companii subventionate.

In prezent, mai multe piese ale lui Matei Visniec sunt disponibile in limbile franceza, engleza, germana, maghiara, suedeza, sarbo-croata, poloneza, bulgara, greaca, rusa, portugheza etc.