Sicriul din lemn cu trupul neinsufletit al Papei Ioan Paul al II-lea a fost adus pe treptele basilicii Sf. Petru pentru liturghia inmormantarii.

Cea mai mare parte a ritualului s-a facut in limba latina.

Slujba a fost insa presarata de rugaciuni si cantari in mai multe limbi, incepand cu imnul "Doamne miluieste", cantat in limba greaca, asa cum este cunoscut in intreaga crestinatate.

Predica tinuta de decanul colegiului cardinalilor, Joseph Razinger, unul dintre cei mai cunoscuti teologi de la Vatican, a evocat personalitatea Papei Ioan paul al II-lea.

Au urmat rugaciunea credinciosilor, facuta in mai multe limbi si momentul asa numit al aducerii darurilor si invocarea sfintilor.

Aducerea darurilor a fost urmata de ceea ce se numeste in limbaj liturgic prefacerea darurilor - ritualul prin care preotul da painii si vinului puterea de simbol a trupului si sangelui lui Cristos.

Dupa impartasanie, la finalul slujbei, Papa a fost incredintat in mainile lui Dumnezeu, iar sicriul a fost purtat in basilica vaticana, pentru a fi inhumat.

Semn de respect

La ceremonia de la Vatican au asistat peste 200 de sefi de state si de guverne din toata lumea, indiferent de religie.

Printre ei s-au numarat presedintele SUA, George Bush, premierul Marii Britanii, Tony Blair, presedintele Frantei, Jacques Chirac dar si personalitati mai controversate, cum ar fi presedintele republicii Zimbabwe, Robert Mugabe si cel al Taiwanului, Chen Shui Bien.

Organizatorii au facut uz de intregul lor arsenal diplomatic pentru a evita alaturari "nepotrivite".

Presedintele George Bush si-a dorit, fara indoiala, sa fie cat mai departe de presedintii Iranului, Mohamed Khatami si de cel al Siriei, Bashar al Assad, iar premierul Tony Blair ar fi vrut sa nu stea langa Robert Mugabe.

Romania a fost reprezentata de reprezentata de presedintele Traian Basescu, premierul Calin Popescu Tariceanu, precum si de alti trei fosti sefi de stat: Ion Iliescu, Emil Constantinescu si regele Mihai.

Delegatia poloneza a avut un statut special, avand in vedere ca delegatia ca Papa Ioan Paul al II-lea s-a nascut in Polonia.

Presedintele Alexandr Kwasniewski si apropiatii lui au stat alaturi de premierul Silvio Berlusconi si ceilalti lideri italieni, in primele randuri din fata altarului.

Omagiul polonezilor

In ultima saptamana, mii de polonezi au venit la Vatican pentru a fi cat mai aproape de parintele lor spiritual.

Cei care nu au reusit sa faca aceasta calatorie l-au omagiat pe Papa Ioan Paul al II-lea prin adunari si slujbe religioase de proportii.

La primele ore ale diminetii, parcul Blonie, de la marginea Cracoviei, era ca o mare la vremea fluxului. Din toate directiile continuau sa vina oameni.

Politia estimeaza ca in punctul culminant al slujbei, multimea numara in jur de 800 de mii de oameni, care urmareau ceremonia pe un ecran gigant.

Campia de la Blonie are o semnificatie deosebita pentru polonezi si pentru cetatenii Cracoviei, in special.

Papa a oficiat aici cateva slujbe, cand s-a aflat in Polonia, si tot aici s-au adunat oamenii sa se roage dupa atentatul la viata lui, din 1981.

Si acum, ca si atunci, majoritatea celor prezenti au venit imbracati in alb sau macar purtand banderole si panglici albe.

In Varsovia, sirenele au sunat timp de trei minute la ora 10.00, anuntand inceperea slujbei de la Vatican, iar la finalul ceremoniei, s-au tras 26 de salve de artilerie - cate o lovitura pentru fiecare an din pontificatul lui Ioan Paul al II-lea.