Restituirea proprietatilor confiscate de comunisti, accesul la arhivele Securitatii si lustratia au fost merele otravite ale regimului Iliescu. Vizata direct de cele trei legi, camarila de partid agatata de putere in decembrie 1989 a facut imposibilul pentru a le bloca. Si a reusit.

In casele nationalizate s-au lafait in continuare fostii nomenclaturisti carora li s-au adaugat cei rasariti ca ciupercile dupa revolutie. Dosarele securitatii au devenit instrumente de santaj sau de spalare a pacatelor, iar lustratia a fost, vorba batranului bolsevic, mereu "inoportuna". Firesc, din moment ce sub tavalugul ei ar fi intrat trei sferturi din clasa politica.

Depunerea in Parlament a legii lustratiei este un important pas inainte spre o dorita epurare a clasei politice. Simplul fapt ca ea va ajunge in discutia legislativului este de bun augur. Pentru ca macar la nivelul proaspat alesilor se vor alege apele. Opinia publica va avea ocazia sa-i vada perorand, sa le asculte argumentele si sa traga concluziile.

Care nu sunt greu de anticipat, PSD si PPRM vor fi contra din motive lesne de inteles. Cele doua partide au fost si sunt o gradina zoologica a fostilor comunisti si securisti, care, chiar in captivitate fiind, au facut pui. Multi, si bine adaptati. Asa-numita garnitura a doua a dovedit o putere de adaptare si supravietuire specifica sistemului.

Un Cozmanca, Hrebenciuc, Vadim sau altii din aceeasi specie nu pot pieri decat de mana legii. Oprobriul altora, lipsa de constiinta si de bun-simt sunt doar ingredientele necesare pentru a prospera. Cu alte cuvinte, dinspre partea aceasta, nici o surpriza.

Problemele se vor ridica in ce-i priveste pe cei din Alianta D.A. Dupa cum spunea Constantin Ticu Dumitrescu, cu siguranta se vor gasi 10-15 indivizi si din aceasta zona care sa se opuna lustratiei. Ticu Dumitrescu stie ce vorbeste, dupa amara experienta cu legea accesului la dosarele Securitatii, mutilata cu ajutorul propriilor colegi taranisti.

Dupa cum reiesea din monitorizarea facuta de Coalitia pentru un parlament curat, nu numai PSD, PRM sau PUR gazduiau cu generozitate fosti comunisti de rang inalt. Vor avea ei taria morala sa-si voteze propria excludere din randurile puterii? Putin probabil. Fara o presiune puternica din partea societatii civile, legea lustratiei nu are nici cea mai mica sansa sa treaca prin Parlament.

Intrebarea este: va veni acest sprijin? Sincer, ma indoiesc. Legea vine prea tarziu, apele sunt atat de amestecate, interesele atat de intrepatrunse, incat putini vor fi cei care vor vrea cu adevarat sa clarifice lucurile. Nu ar fi pentru prima oara cand complicitatea colectiva va functiona cu motoarele turate.

Legea propusa de Cozmin Gusa este perfectibila. Intr-un punct esential. Ea creeaza o discriminare intre fostii comunisti si securisti, pentru ca doar primii intra sub incidenta ei. Cu alte cuvinte, securistii scapa basma curata. Si asta pentru a doua oara, pentru ca nici in legea accesului la propriul dosar de securitate nu era prevazuta vreo consecinta.

Pe buna dreptate comunistii de rangul doi ar avea motive de frustrare, fie si pe principiul capra vecinului. Este ilogic ca o lege a lustratiei sa nu se refere si la securisti.

Legea lustratiei ar avea insa sanse reale daca ar fi sustinuta de la nivel prezidential si guvernamental. Daca Basescu si Tariceanu ar da un semnal clar. O vor face? Ramane de vazut.