Contestata de „colegii de serviciu" si de presa, Gabriela Szabo va demisiona de la ROMATSA, urmind sa ½e angajata la Federatia Romana de Atletism, ca sef al sectorului international.

Pusa la zid de presa, Gabriela Szabo, campioana olimpica la 5.000 m, a decis sa demisioneze din cadrul Administratiei Romane a Serviciilor de Trafic Aerian. Cu doua zile in urma, „Cotidianul" a dezvaluit ca, desi „chiuleste nemotivat" de la serviciu, atleta primeste lunar peste 20 de milioane de lei.

Si asta doar pentru ca ezita sa-si anunte retragerea, desi nu a mai participat la un concurs de mai bine de un an. Ba mai mult, in toamna lui 2004, Szabo si-a depus cererea de renta viagera, recompensa pe care o primesc lunar doar performerii retrasi din activitate.

Absentele repetate ale atletei au atras atentia si implicit nemultumirea colegilor de serviciu. „Nici la semnarea contractului individual de munca nu a catadicsit sa vina. A spus ca isi va trimite avocatul", a declarat unul dintre colegii atletei. Ba chiar, la finele anului trecut, Szabo a fost motiv de disputa intre sindicalisti si conducerea institutiei.

Angajata la federatie

La propunerea conducerii forului de atletism, campioana olimpica va renunta la postul de controlor de trafic aerian, urmind sa fie „transferata" la sectia international din cadrul Federatiei Romane de Atletism. „Cei de la ROMATSA i-au cerut sa clarifice situatia. I-au solicitat scutire medicala, fiind stiut ca ea este accidentata.

Pentru a pune insa capat acestui scandal, am stat de vorba cu Gabi si am sfatuit-o sa demisioneze de acolo. Ea a acceptat. Nu puteam lasa insa o campioana olimpica, mondiala si europeana in postura de somera, asa ca i-am oferit un post in cadrul federatiei de atletism. Gabi Szabo va fi noua sefa a sectorului international. Va trebui sa-si ia actele de la ROMATSA si sa le aduca aici.

Noi o putem angaja inca de luni", a declarat presedintele FRA, Iolanda Balas-Soter.

Intelegere cu Traian Basescu

In incercarea de a nu pierde plutonul fruntas, CS Rapid a incercat - dupa modelul celorlalte doua cluburi departamentale, Steaua si Dinamo - sa ofere un surplus financiar sportivilor de top ai clubului, angajindu-i, pe perioada in care fac performanta, la o institutie ce apartinea de Ministerul Transporturilor.

Astfel, in vreme ce dinamovistii si stelistii aveau cartea de munca la Ministerul de Interne, respectiv Ministerul Apararii Nationale, performerii clubului din Giulesti – cu ajutorul actualului presedinte al Romaniei, Traian Basescu, pe atunci doar ministru al Transporturilor - au fost „inregimentati" la ROMATSA.

„Din dorinta de a ne echilibra fortele financiare cu cluburile rivale, Steaua si Dinamo, am incercat si noi sa oferim sportivilor nostri locuri de munca in cadrul Ministerului Transporturilor. Eu, personal, am discutat cu Traian Basescu, in perioada in care acesta era ministrul Transporturilor, si ne-am inteles asupra acestui aspect", a declarat presedintele clubului Rapid, Mihai Zaharia.

De aceasta colaborare, CS Rapid-ROMATSA, au beneficiat atletele Gabriela Szabo, Anuta Catuna, Violeta Beclea, Rodica Mateescu, dar si handbalistele Corina Dogaru si Alina Dobrin. Daca Violeta Beclea si-a luat „transferul" la COSR, iar Anuta Catuna este in pauza competitionala, fiind insarcinata, Rodica Mateescu a decis sa-si ia in serios functia de la ROMATSA, prezentindu-se zilnic la serviciu.

In ceea ce le priveste pe cele doua handbaliste, acestea se afla inca in activitate.