Regulamentul valutar care oficializeaza accesul strainilor la depozitele bancare in lei a fost publicat in Monitor. La fel si masurile de siguranta pentru evitarea iesirilor bruste de capital. Banca Nationala a Romaniei a redus vineri si dobinda de politica monetara, tot pentru descurajarea miscarilor speculative.

„NerezidenTii au dreptul sa dobindeasca, sa detina si sa utilizeze active financiare exprimate in valuta si in moneda nationala (leu). Sumele in moneda nationala si in valute cotate detinute de nerezidenti pot deschide si mentine conturi in lei la institutii de credit. Nerezidentii pot repatria si pot transfera activele financiare detinute.

" Asa graieste noul regulament valutar aparut vineri in „Monitorul Oficial". Se legalizeaza astfel pasul de liberalizare a contului de capital, incepind de luni. In acelasi regulament sint inscrise si masuri de evitare a unor iesiri bruste de capital. Consiliul de administratie al bancii a decis vineri reducerea dobinzii de politica monetara la 12,5%.

Potrivit comunicatului, reducerea cu doua puncte a dobinzii a fost posibila in contextul mentinerii tendintei de scadere a ratelor dobinzilor atit pe piata interbancara, cit si in relatia cu clientii (la depozite si la credite), precum si al relativei stabilizari a cursului de schimb al leului la niveluri sensibil apreciate fata de anul trecut, „de natura sa influenteze benefic evolutia

preturilor interne si anticipatiile inflationiste".

Cu ochii pe inflatie

Consiliul de administratie al BNR apreciaza ca realista continuarea procesului dezinflationist, cu conditia pastrarii unui mix de politici economice adecvate. Pentru moderarea dinamicii cererii interne este necesara atit contributia politicii monetare si a politicii fiscale, cit si accelerarea reformelor structurale si institutionale.

Tendintele indicatorilor economici, monetari si financiari din primele luni ale anului 2005 releva mentinerea ritmului ridicat al cresterii economice in conditiile manifestarii in continuare a unor presiuni inflationiste din partea cererii agregate si a impactului majorarii preturilor administrate – se arata in comunicatul BNR.

Masuri de salvgardare

In regulament se arata ca daca, urmare a liberalizarii fluxurilor de capital, apar presiuni puternice asupra pietei valutare care conduc la perturbari grave, BNR poate apela la masuri de salvgardare.

Aceste masuri sint in numar de patru si merg de la retinerea in cont la BNR a unei parti din sumele care sint depuse in banci dupa preschimbarea in lei pina la perceperea unui comision pentru tranzactiile de pe piata valutara interbancara. •