Premierul in exercitiu al Republicii Moldova, Vasile Tarlev, a fost desemnat, ieri, de catre presedintele Vladimir Voronin, pentru a forma viitorul Guvern al tarii, informeaza Rompres.

Candidatura anuntata de presedintele Voronin in plenul Parlamentului, a doua zi dupa preluarea celui de-al doilea mandat al sau in fruntea tarii, a fost neasteptata in conditiile in care presa de la Chisinau vehicula pentru functia de viitor prim-ministru numele actualului ministru de Externe Andrei Stratan, un politician mai tanar si cu o buna imagine in Occident.

Prin desemnarea lui Vasile Tarlev, considerat pe parcursul ultimilor patru ani un premier docil care nu a creat probleme Presedintiei, Vladimir Voronin doreste, dupa cum apreciaza unii analisti de la Chisinau, sa dea impresia de continuitate si de stabilitate, in pofida criticilor la care a fost supusa fosta echipa guvernamentala.

Conform Constitutiei, premierul desemnat trebuie ca in decurs de doua saptamani sa-si prezinte programul si echipa guvernamentala in fata Parlamentului. Pentru a fi aprobat, Guvernul are nevoie de voturile a 52 de parlamentari din cei 101 de membri ai Legislativului.

Se asteapta ca noul Guvern al premierului Tarlev sa fie votat nu numai de cei 56 de parlamentari comunisti, dar si de cei din opozitie, tinand cont ca Vladimir Voronin a fost reales cu 75 de sufragii.

Vladimir Voronin a fost votat inclusiv de parlamentari "anti-comunisti" ai Partidului Popular Crestin Democrat, al lui Iurie Rosca, care, de altfel, a si primit ieri postul de vicepresedinte al Parlamentului.