Copresedintele Comitetului Parlamentar Mixt Romania-Uniunea Europeana, Guido Podesta, a declarat ieri, la incheierea lucrarilor comitetului, ca integrarea Romaniei nu poate fi decalata, oficialul european remarcand ca exista premisele necesare pentru respectarea tuturor angajamentelor de aderare, informeaza Mediafax.

Guido Podesta a avut intalniri cu presedintele Traian Basescu, cu premierul, cu ambasadorii celor 25 de tari ale Uniunii si cu reprezentantul permanent al UE la Bucuresti. El a remarcat ca mai exista inca probleme pe care Romania trebuie sa le rezolve, dar ca actiunile de pana acum sunt pozitive.

"E foarte limpede ca mai exista inca probleme deschise, dar care sunt pe cale sa concretizeze un rezultat care, treptat, sub ochii tuturor, devine tot mai pozitiv", a declarat oficialul european. El a tinut sa precizeze ca actiunile viitoare de monitorizare din partea UE nu trebuie sa ingrijoreze autoritatile.

"Exista o directie care ne incurajeaza si trebuie sa continuam sa vedem ca lucrurile vor merge asa. De aceea va fi vorba de monitorizare. Si este in interesul Romaniei pentru ca, daca nu este respectata o foaie de parcurs, este bine sa aflam imediat", a spus copresedintele CPM.

In opinia sa, Romania va obtine la Bruxelles doua treimi din voturile parlamentarilor europeni. "Nu va fi un vot in unanimitate pentru ca exista pozitii diferentiate. Cred ca vom avea un vot care va reflecta destul de bine votul care s-a petrecut la ultima intrunire a Comisiei de Afaceri Externe.

Cred ca vom avea cam doua treimi de voturi in favoare, dar nu am o bila de cristal in care sa ghicesc viitorul", a mai declarat Guido Podesta.

Motivele unui vot diferentiat ar fi, potrivit parlamentarului european, atat dificultatile economice din mai multe state europene mari refectate de opinia publica, dar si scepticismul unor oficiali privind primirea de state noi in cadrul UE. "Stim ca momentul conjunctural, momentul economic nu este chiar foarte fericit pentru Europa si, pentru opinia publica, lucrurile uneori se confunda.

Al doilea aspect este ca exista o crescanda insatisfactie cu privire la largirea UE. Prin urmare, o parte semnificativa a opiniei publice din tarile noastre cere sa nu se continue largirea. Noi vrem sa precizam clar ca Romania si Bulgaria tin de primul val de largire", a precizat Guido Podesta.

Intrebat daca Romania are sanse sa respecte termenul initial de aderare, respectiv 1 ianuarie 2007, Podesta a spus ca numai niste probleme din interiorul institutiilor UE ar putea decala acest obiectiv. "Era vorba de 12 tari si este just ca toate aceste tari sa aiba sansa sa intre in Uniune la timpul corespunzator fiecareia.

Cred ca nu este cazul sa intarziem intrarea Romaniei pentru a o lega de intrarea altor tari, cum ar fi Ucraina sau Croatia", a declarat Guido Podesta.