Cehii de la CEZ si germanii de la E.ON intra in forta pe piata distributiei de energie prin achizitionarea pachetelor majoritare la Electrica Oltenia si, respectiv, Electrica Moldova. Tot dinspre vest vine si Gazprom, care si-a anuntat dorinta de a cumpara actiuni la MOL, companie bine infipta in Romania. De la IT la produse de larg consum, strainii iau in vizor toate domeniile economice.

Masurile luate de autoritati pentru facilitarea accesului investitorilor straini par a da roade, pa masura ce tot mai multe companii puternice fac achizitii importante in Romania. Citeva dintre ele s-au prefigurat chiar in saptamina ce a trecut.

Astfel, CEZ plateste 151 de milioane pentru Electrica Oltenia, in timp ce E.ON da numai 100 pentru Electrica Moldova.

Concernul rus Gazprom este pregatit sa ofere 500 de milioane pentru 11,8% din MOL – procentul pe care il mai detine, in prezent, guvernul ungar. O asemenea achizitie ar permite gigantului energetic sa-si ramifice influenta in toata regiunea, inclusiv in Romania, conform planurilor sale de dezvoltare regionala.

Olandezii, in schimb, sunt interesati sa produca instalatii automatizate de productie si transport pentru bunurile de larg consum, si nu oriunde, ci doar la Cluj. Unde va investii un milion de dolari in doua fabrici.

Tot pe filiera olandeza vine si Ness Technologies, cu o investitie de 4 milioane in compania IT ieseana Radix.

Grupul german Siemens a demarat deja discutiile pentru una dintre unitatile de productie ale Electroputere Craiova, fiind interesati de divizia producatoare de locomotive.

Intre timp, guvernul se lupta cu vechile probleme. Mai precis cu Tractorul, parasit de Landini, si cu autostrada transilvana, ce naste frictiuni in coalitia de guvernamant.

  • Electrica Oltenia, cea mai scumpa privatizare
  • Ness Techologies cumpara cu 4 milioane de euro compania ieseana de IT Radix
  • E.ON achizitioneaza 51% din actiunile Electrica Moldova la pretul de 100 milioane euro
  • O firma olandeza a investit un milion de euro la Cluj
  • Noul proprietar de la Tractorul va beneficia de facilitati fiscale
  • Autostrada Bechtel pune in pericol coalitia de la Putere
  • Gazprom intra in Romania prin Ungaria