"Nu este o cariera stralucitoare sau incitanta, cea de scriitor, ci una plina de pericole si curse, fara pensiuni idilice in care sa iei masa, fara venituri garantate, cu riscul permanent al unui blocaj de inspiratie, cu neincrederea prietenilor si a familiei care vor sa stie cand o sa termini cu prosteala si o sa-ti iei o slujba ca lumea".

Asa-si descrie Darren O'Shaughnessy, in principal autor de carti de copii, meseria.

Dar, desi cuvintele sale prezinta o mare concentratie de adevar (nu este singurul care a acuzat toate aceste probleme in procesul de nastere a unei carti), senzatia nu mai este de tristete si de compatimire, ci starneste un semi-amuzament, ca intr-un scenariu de comedie neagra.

In definitiv, chiar daca a trecut prin toate acestea si este capabil astazi sa-i avertizeze pe cei care se incumeta la demersuri scriitoricesti, Darren este un autor realizat, cu o multime de opere la activ traduse in mai multe limbi decat poate vorbi cel mai versat poliglot! Plus, cu drepturile de ecranizare a uneia dintre carti vandute catre compania Warner Bros., contra unei sume alcatuite

din sase sau sapte cifre!

De cand romanul sau "The Saga of Darren Shan" a lovit piata, starnind valuri destul de mari, O'Shaughnessy a devenit fara voie un fel de «globetrotter». In Japonia, oamenii se bat pe seria de carti care istorisesc infricosatoarele aventuri.

Acum, cu opt milioane de copii vandute in toata lumea si cu bucuria unui film dupa cartile sale, tanarul irlandez va trebuie sa stea cu bagajele la usa, gata sa plece intr-un nou turneu de promovare.

"M-am concentrat pe carti pentru adulti in cea mai mare parte a anilor de inceput, dar mi-am spus ca voi incerca negresit sa scriu si o carte pentru copii, candva. Doar de amuzament, nu pentru bani», le-a povestit Darren celor de la Reuters intr-un interviu.

"Asta era inainte sa apara "Harry Potter", cand oricine iti putea spune ca nu existau bani de bagat in cartile pentru copii", adauga Darren. Nu stim insa daca lui i-a venit sa rada cand a vazut ca succesul nu l-a cunoscut, asa cum si-ar fi dorit si s-ar fi vazut, in urma cartilor pentru «oameni mari» «Ayuamarca» si «Hell’s Horizon».

Ambele au avut cronici bune, dar incasari mici.

Nu, copii l-au propulsat dovedindu-se innebuniti dupa"The Saga of Darren Shan", semnata nu cu numele O'Shaughnessy, ci cu prescurtarea Shan. In 2000, cand, la 28 de ani, a publicat "Cirque du Freak", succesul a fost imediat, intetindu-se ca un foc bine starnit.

Parintii au fost obligati sa le cumpere pustilor lor "Cirque", povestea macabra a unui baiat care devine asistentul unui vampir, "Saga" fiind ulterior completata cu alte 11 carti. Discutiile despre cat bine le face copiilor lecturarea unor astfel de carti pare ca nu sunt necesare in Marea Britanie, ele fiind in unele scoli chiar trecute in programa scolara!

Filmul dupa «Cirque du Freak» isi are programata lansarea in cinematografe pentru anul viitor, scenariul fiind semnat de Brian Helgeland («Mystic River», «L.A. Confidential», «Teoria conspiratiei»).

Cum de a reusit Shan sa scrie atat? Nu stim, chiar si presa din Marea Britanie fiind uimita de ritmul extraordinar in care Darren O'Shaughnessy scrie carte dupa carte! Au fost ani in care a asternut si cate sase carti, dar si ani mai «saraci», in care, turtit intre serviciu si alte obligatii, a compus doar una.

Cartea care incheie «Saga" a vazut lumina tiparului anul trecut, iar Shan are deja un proiect, spune BBC, chiar mai provocator decat anteriorul. "Lord Loss" este prima dintr-o noua serie pe care a intitulat-o "The Demonata" si va iesi pe piata anul acesta. Evident, cel mai "horror" horror pe care l-a scris pana acum.