Premierul Cehiei Stanislav Gross - cel mai tanar prim-ministru din Uniunea Europeana - a declarat sambata ca va demisiona odata ce va fi fost convenita o noua coalitie de guvernamant, dar n-a oferit nici un termen limita in acest sens.

Gross afirma ca postul sau ar trebui preluat de Jan Kohout, ambasadorul Cehiei la Uniunea Europeana, membru ca si el, al Partidului Social Democrat.

Principala acuzatie care i se aduce lui Stanislav Gross este legata de modul cum si-a achizitionat apartamentul de lux.

Gross afirma ca nu a incalcat in nici un fel legea, insa explicatiile pe care le-a dat pana acum nu sunt considerate credibile.

O retragere "demna"

Intrunirea Biroului executiv al Partidului Social democrat, desfasurata sambata, a aprobat un plan privind demararea unor negocieri cu fostii parteneri de coalitie, Partidul crestin-democrat si Uniunea Libertatii, care si-au retras ministrii din guvern in urma disputei.

Noul guvern ar urma sa fie condus de un alt prim-ministru si nici unul din actualii lideri de partid nu ar urma sa detina un post cheie.

Cele trei formatiuni se vor intalni duminica, in incercarea de a se conveni un acord.

Stanislav Gross afirma ca daca nu se va putea ajunge la nici o intelegere, atunci social-democratii vor incerca sa formeze un guvern minoritar.

Gross a supravietuit unui vot de neincredere, pe 1 aprilie, dar numai in urma faptului ca deputatii comunisti s-au abtinut.

Insa guvernul minoritar in fruntea caruia a ramas nu poate supravietui decat cu sprijinul Partidului Comunist.

Premierul Cehiei isi da seama ca optiunile sale sunt limitate si de aceea incearca sa se retraga din scena cu demnitate.

Una din dilemele fundamentale cu care se va confrunta viitorul guvern va fi daca sa organizeze un referednum privind Tratatul constitutional european sau sa-l lase in seama parlamentului sa-l ratifice.