Noul Suveran Pontif ce urmeaza a fi ales la Conclavul care va incepe pe 18 aprilie va fi penultimul care accede la tronul Sfintului Petru, iar in timpul pontificatului succesorului sau va veni timpul Judecatii de apoi.

Asa suna Profetiile Sfintului Malachie despre Papi, un document ale carui origini sint invaluite in mister si, desi este in general considerat apocrif, precizia unora dintre sibilinicele comentarii despre cei ce au condus in ultimele secole destinele Bisericii Catolice fascineaza pe foarte multa lume.

Se spune ca, mai in gluma, mai in serios, chiar inaltii prelati carora le revine misiunea de a alege un nou Papa consulta acest text vechi pentru a ghici numele celui care este destinat a deveni Suveran Pontif.

"Profetiile despre Papi", atribuite Sfintului Malachie (arhiepiscop al Irlandei, care a trait intre 1094-1148) au fost publicate pentru prima oara in 1595, la Venetia, de catre calugarul Arnold de Wion. In acest document sint mentionati 112 Papi, incepind de la Celestin al II-lea (1143) si pina la cel care va domni in Cetatea Vaticanului la sfirsitul lumii.

Acestia nu sint pomeniti cu numele, ci doar cu o deviza in latina, menita sa defineasca originile sau esenta mandatului divin incredintat fiecaruia. Potrivit acestui document, cel care ii va lua locul Papei Ioan Paul al II-lea poate fi definit cu cuvintele "De Gloria Oliviae" (gloria maslinului), in timp ce ultimul Suveran Pontif va fi Petrus Romanus.

Viziuni ignorate timp de 400 de ani

Legenda spune ca in 1139, arhiepiscopul Irlandei a mers la Roma pentru a-i prezenta Papei Inocentiu al II-lea starea bisericii din tara sa. In timp ce se afla la Roma, cel ce avea sa devina Sfintul Malachie a avut o viziune a viitorului Bisericii Catolice, din care a aflat lista tuturor papilor care vor urma.

Sfintul Malachie a pus pe hirtie cele aflate, descriind in citeva cuvinte latinesti fiecare Suveran Pontif si i-a incredintat documentul lui Inocentiu al II-lea. Profetiile au fost depuse in arhive si au fost practic uitate timp de patru secole, cind au fost din nou scoase la lumina de calugarul de Wion.

De la publicarea lor s-a declansat o apriga controversa privind autenticitatea acestui document, mai ales ca acesta nu apare mentionat in biografia Sfintului Malachie, insa nimeni nu poate spune cu tarie ca textul este apocrif, ipoteza ca acesta a stat ascuns in arhive fiind plauzibil.

Coincidente sau profetii reale?

In aceasta situatie, singura modalitate de a stabili daca acest text contine niste profetii demne de luat in seama este aceea de a studia fiecare deviza mentionata pentru a vedea daca enigmatica descriere se potriveste intrucitva cu Suveranul Pontif la care se refera.

Cei care s-au adincit in astfel de studii au descoperit in multe dintre cazuri coincidente stranii, profetiile potrivindu-se cu un anumit element definitoriu pentru un papa, fie ca a fost vorba de originea sa, blazonul, o trasatura de caracter ori o demnitate ocupata.

Cea mai mare atentie a fost acordata pontifilor care au ocupat tronul Sfintului Petru dupa 1595, data publicarii manuscrisului, existind temeri ca descrierile referitoare la papii anteriori ar fi putut fi "aranjate" de un presupus falsificator. De multe ori, referirile din document sint destul de obscure, insa unele se potrivesc perfect celui pe care il descriu.

Spre exemplu, Urban al VIII-lea (papa intre 1623-1644) este caracterizat in Profetii cu cuvintele "Lilium et Rosa", crinul si trandafirul. El era originar din Florenta, oras al carui simbol este crinul, trei astfel de flori fiind gravate pe blazonul sau papal.

In plus, in timpul pontificatului sau s-a constituit alianta dintre Franta (crinul) si Anglia (avind ca simbol trandafirul) in Razboiul de 30 de ani. O alta coincidenta interesanta este cea referitoare la Pius al VII-lea, care a fost papa intre 1800-1823.

Profetiile Sfintului Malachie mentioneaza despre el deviza "Aquilla rapax" (Vulturul pradator), o posibila referire la faptul ca in timpul domniei sale statele pontificale au fost invadate de armata lui Napoleon, care avea ca stema vulturul imperial. In cazul Papei Gregoriu al XVI-lea (1831-1846), deviza din profetie este "De balneis hetruriae", baia Etruriei.

Istoria consemneaza ca inainte de a deveni papa, acesta a fost membru al ordinului fondat de Sfintul Romuald, din Balneo, Etruria (Toscana de astazi). Leon al XIII-lea (1878-1903) este definit "Lumen in caelo", Lumina pe cer, iar mandatul sau este caracterizat astazi drept unul dintre cele mai luminate din istoria bisericii.

Ioan Paul al II-lea, sub semnul eclipsei solare

Pentru cercetatorii moderni cel mai usor de analizat sint profetiile care se refera la cei mai recenti dintre Papi, iar coincidentele sint surprinzatoare. Spre exemplu, Ioan al XXIII-lea (1958-1963) este descris in Profetiile Sfintului Malachie ca "Pastor et Nauta" - pastor si marinar.

Pe numele sau de mirean Angelo Roncalli, inainte de a deveni pastorul Bisericii Catolice el a fost episcop la Venetia, un oras prin excelenta nautic. Succesorul sau Paul al VI-lea (1963-1978) este caracterizat drept "Flos florum", floarea florilor, ceea ce corespunde cu faptul ca pe blazonul sau erau gravati trei crini.

Urmatorul pe lista este Ioan Paul I (1978), definit in profetii cu cuvintele "De medietate Lunae", al lunii la jumatate. Aceste cuvinte se refera la Albino Luciani, nascut in dioceza Belluno (luna frumoasa). El a fost ales papa pe 26 august, iar domnia sa a fost de doar o luna de zile, de cind pe cer Luna se afla la jumatate pina la urmatoarea jumatate.

In ceea ce-l priveste pe Ioan Paul al II-lea, Profetiile atribuite Sfintului Malachie consemneaza ca acesta poate fi caracterizat de cuvintele "De labore Solis", cuvinte care pot fi traduse ca "eclipsa de soare" sau ca munca soarelui. Karol Wojtyla s-a nascut la 18 mai 1920, zi in care a avut loc o eclipsa de Soare, care, ce-i drept, nu a fost vizibila in Europa.

Straniu este ca si in ziua inmormintarii sale, vineri, a avut loc o eclipsa de Soare, vizibila in regiuni intinse ale Americii de sud si in zona Pacificului. Altii au fost de parere ca expresia din profetii se referea la faptul ca provenea din est, de unde rasare Soarele. In fine, alti comentatori sustin ca poate fi o referire la cit a patimit, "labore" putind fi tradus si ca suferinta.

Vremea Judecatii

Comentatorii se intreaba ce ar putea insemna "gloria maslinului", deviza ce ar caracteriza pontificatul succesorului lui Ioan Paul al II-lea. Cei mai multi spun ca acesta ar putea fi purtatorul ramurei de maslin, aducind o contributie majora la instaurarea pacii in lume.

Un preot italian sustine ca e vorba despre arhiepiscopul Florentei, cardinalul Ennio Antonelli (78 ani), originar din Umbria, o regiune a maslinilor, care si-a gravat pe cirja episcopala soarele, simbolul gloriei, si un maslin. "

Intotdeauna am zis ca el va fi urmatorul Papa", spune preotul Angello Fanucci, fara a parea tulburat de faptul ca favoritul sau nu figureaza printre "papabili".

Cele mai mari nelinisti stirneste pontificatul lui Petrus Romanus, al carui nume trimite cu gindul la primul episcop al Romei, Sfintul Petru. Daca in cazurile celorlalti 111 papi mentionati in Profetii referirea este de doua-trei cuvinte, despre Petrus Romanus, Sfintul Malachie (sau oricine ar fi autorul textului) ofera o fraza care, foarte concis, anunta sfirsitul lumii.

Iata cum suna textul: "In timpul ultimelor persecutii contra Bisericii Romano-Catolice va domni Petrus Romanus, care isi va hrani credinciosii in mijlocul suferintelor, dupa care orasul celor sapte coline va fi distrus, iar infricosatorul Judecator va judeca oamenii. Sfirsit."

Tinind cont ca multi sint de parere ca urmatorul Papa va fi ales dintre cardinalii mai virstnici, astfel ca mandatul sau sa fie mai scurt decit cel al lui Ioan Paul al II-lea, rezulta ca Pontificatul lui Petrus Romanus va incepe nu peste multa vreme, ocazie cu care se va vedea daca aceasta profetie are ceva adevar in ea sau este vorba de un text fara insemnatate, ca atitea altele.