Duminica s-a dat startul celui mai important Targ Tehnologic International. Intreaga piata mondiala a automatizarilor industriale va fi prezenta la Targul de la Hanovra, care se va desfasura intre 11-15 aprilie si va reuni 6.000 de expozanti, din 60 de tari , pe o suprafata de 200.000 de mp. Ideea de baza e sincronizarea si corelarea tehnologiilor cu pietele de desfacere.

Duminica, 10 aprilie, la festivitatea de deschidere a Targului, cancelarul Schröder a anuntat insa si o alta intentie: semnarea de catre Germania si Rusia, prin presedintele Putin, a unei declaratii comune referitoare la parteneriatul strategic al celor doua tari in domeniile educatie, cercetare si inovatii.

Parteneriat strategic Go East

Ca prim tel al acestui parteneriat se intentioneaza pregatirea economica, administrativa si in cercetarea stiintifica a tinerilor din Rusia care vor constitui viitorii lideri din bransa automatizarilor industriale. Prin acest gest se intentioneaza „adancirea relatiilor economice dintre cele doua tari", dupa cum a declarat Schröder.

Schimburile bilaterale economice de anul trecut s-au ridicat la 31 de miliarde de euro si 3.500 de firme germane isi desfasoara activitatea pe teritoriu rusesc. Aceasta indreptateste, dupa spusele Cancelarului, infiintarea unei Camere de Comert Germano-Romane la Moscova.

Experientele de pana acum ale investitorilor germani au fost pozitive, Rusia oferind nu doar un excelent potential de dezvoltare, ci si importante resurse energetice. La randul ei, populatia rusa dovedeste, in proportie de 90%, deschidere spre investitiile din Germania.

Un exemplu concret de cooperare tehnologica de succes il reprezinta contractul dintre Siemens si un consortiu de investitori rusi, cu privire la constructia de trenuri expres.

Cooperarea germano-rusa este incorporata in Parteneriatul strategic dintre Uniunea Europeana si Rusia, ale carui baze urmeaza a fi discutate in 10 mai, la intalnirea la nivel inalt din de la Moscova.

Un al doilea eveniment de prima marime a Targului de la Hanovra va fi acordarea Premiului pentru Inovatii „Hermes". Acest premiu, dotat cu 100.000 de euro, este dintre cele mai importante acordate in tehnologie si a fost acordat intreprinderii de familie IFM electronic GmbH din Essen.

Romania, partener tehnologic

Chiar daca nu e pe podiumul de onoare in acest an, Romania tehnologica se prezinta ca „Partener de nadejde pentru cooperari si investitii". Acesta e si titlul sub care se vor desfasura conferinte si discutii miercuri, 13.04., la sectorul de conferinte al Targului de la Hanovra, hala 1, sala ROM, intre orele 14.00-16.00.

Actiunea este organizata de Ministerul Economiei si Comertului din Romania, de IBD/GTZ Romania -coordonator de proiect George Cristodorescu- si Centrul Roman pentru Promovarea Comertului, in colaborare cu Comisia pentru Est a Economiei germane.

La conferinta si-au anuntat participarea vicepresedinta Bundestagului german, MdB Susanne Kastner, ambasadorul Romaniei la Berlin, Adrian Vierita si ministrul Economiei si Comertului din Romania, Codrut Seres. Acesta va detalia tematica „Industria romaneasca pe drumul inspre Europa".

Din partea MEC va vorbi Ion Serban, directorul standului romanesc, iar AHK Germania-Romania va fi reprezentata prin presedintele Karl-Josef Baum.

Presedintele Clubului Economic German si al ABB Romania Peter Simon considera ca Romania se afla „in decolare" tehnologica, iar in sensul acesta experientele relatate de conducatorii unor firme germane de profil, cum e Harting Electric GmbH & Co.

KG si Dürkopp Adler AG aduc cu sine surplusul imbinarii teoriei expansiunii tehnologice cu practica aplicarii ei in tarile din est, cu mai putina experienta in domeniu, dar cu potential de dezvoltare si uman considerabil.

In acest din urma punct, Sindicatul din Industria Constructiilor de masini isi va expune pozitia prin contributia lui Iosif Valceanu, care se va referi si la „Cresterea competitivitatii industriei romanesti" in ansamblul ei.

Tehnologii au nevoie de traduceri

Nici o implementare transfrontaliera sau globala a unei tehnologii nu se poate face in absenta traducerii „instructiunilor de folosire" in limbile nationale al tarilor-tinta de pe piata produsului vizat. In acest sens, Targul de la Hanovra ofera ocazia si unei branse adiacente, cea a traducerilor tehnice, sa isi ofere serviciile. Din Anglia, Mr.

Peter Brabazon, patronul companiei Total Translations -care, dupa cum spune, a avut „mari probleme la gasirea unei cazari in oras in perioada de targ, caci orasul sucomba de rezervari in perioada aceasta"- va fi prezent cu o oferta bazata pe un suport de lucru de cateva sute de traducatori specializati in traduceri tehnice in toate limbile Europei. Si nu numai atat.

Sincronizarea activitatii acestora se face la proiect, in timp si la preturi record. Traducerile tehnice sincrone in cateva limbi sunt operatiuni care necesita nu numai concursul traducatorilor, specialistilor, corectorilor, desktop-publisher-ilor, ci si o coordonare a comunicarii si derularii proiectelor fara cusur.

„Industria" traducerilor tehnice e in Romania inca un „terra incognita", raportata la nivelul la care aceasta se desfasoara in economiile de varf ale Europei si Americii. Deci, un schimb de opinii si experienta si in acest sens, poate fi salutar pentru firmele romanesti prezente anul acesta la Hanovra.