„Sint pline cimitirele de oameni de neinlocuit", zice o vorba celebra. Cimitirele si noua Putere. Regasim, in noile structuri, pe posturi care nu tin de statutul functionarului public, nume care asigura o nedorita continuitate cu vechiul regim.

Din 1991 si pina azi, am trait, cu mici si nesemnificative intreruperi „tehnice", in regimul Constantinescu. Mihnea Constantinescu.

Acest personaj s-a dovedit nu numai un supravietuitor al tuturor coalitiilor si partidelor aflate la putere, ci chiar un invingator al acestora. Recenta sa numire in Guvernul Tariceanu, ca sef de cabinet al premierului, m-a pus pe ginduri.

Am verificat sa nu fie vorba de o coincidenta, de doi oameni care sa poarte acelasi nume. Nu, nu e asa, e acelasi Mihnea Constantinescu, fost sef de cabinet al lui Nastase, Petre Roman, Mircea Geoana si purtator de cuvint al lui Stolojan. Lipseste cineva? Nu prea.

Chiar si in guvernarea CDR, Mihnea Constantinescu a fost pe un post caldut, sef de cabinet al ministrului de Externe Petre Roman, cu o mica prelungire si la cabinetul lui Andrei Plesu.

„Pleaca ai nostri, vin ai nostri", numai Mihnea Constantinescu ramine, e si cu ai nostri, si cu ai nostri, un cameleon de bine care duce tara pe umerii lui fragili. Unul dintre, pardon de expresie, indispensabilii guvernarilor.

Nu neg calitatile domnului Mihnea Constantinescu, desi nu le cunosc pe toate, trebuie ca sint numeroase si greu de inventariat. Una e vizibila, oricum, capacitatea de Hopa Mitica, disponibilitatea sa de a se arata „util si de neinlocuit", indiferent de cine ar veni la Putere.

As putea incerca multe explicatii, inclusiv pe cea potrivit careia, de fapt, Mihnea Constantinescu este pus in functiile-cheie de un sistem subteran, de o „structura" care tine sub control toate guvernele.

Nu sint insa un adept al scenariilor, nu cred in Guvern Mondial si alte inflacarari ale unor imaginatii deficitare. Cred, in schimb, in slabiciuni omenesti.

Cred in naivitatea unora dintre politicieni care „pun botul" la linguseli ieftine si masinarii marunte de culise. Dar poate ca e mai mult decit atit, poate e o criza adevarata de oameni competenti.

Asa cum Traian Basescu a acceptat sa lucreze o vreme cu consilierii lui Iliescu si sa-i mentina in fruntea serviciilor secrete pe Timofte, Naghi, Tanase sau Fulga, pentru ca sint de neinlocuit, asa o fi gindit si Tariceanu cind l-a numit pe Mihnea Constantinescu mina sa dreapta venita dintr-o guvernare de stinga. Nu a avut pe cine sa puna, poate suna o explicatie.

Si abia de aici lucrurile sint foarte grave. Am trait pacaleala cu cei 15.000 de specialisti ai celuilalt Constantinescu, Emil, asa ca, pe buna dreptate, nu ma asteptam ca Alianta D.A. sa „sara" repede cu oameni superpregatiti.

N-au avut ei suficiente nume pentru un guvern din umbra, fara responsabilitate, e greu de crezut ca guvernantii dispun de o generoasa rezerva de cadre.

Unele „resapari" ale celor care pretind ca s-au lasat pesedizati de nevoie, dar au traditii liberale inca de la bunicii lor, sint de inteles.

Oportunismul e un defect care poate trece drept calitate in vremuri ca acestea. Sarmanii specialisti au pacatuit, se caiesc si recunosc asta, sint iertati si invitati sa treaca la treaba. Vorbesc de cei din structurile medii si mai de jos.

Cind e vorba insa de un post precum cel de sef de cabinet, nu mai functioneaza prezumtia de viol ideologic anterior. Si nici scuza ca „aliatii" nu au oameni.

Pentru ca asta nu au spus-o in campanie. Promisiunile de atunci nu se pot tine cu oameni care au luptat pentru alte promisiuni si au pierdut. Este indecent sa pui electoratul in asemenea situatie. Sa chemi „greaua mostenire" sa participe la guvernare.

Pentru ca, sincer sa fiu, daca stiam ca, de pilda, Mihnea Constantinescu va fi seful de cabinet al Aliantei, nu cred ca ma mai interesa schimbarea Puterii si neschimbarea oamenilor ei.

Puteam sa asigur „continuitatea", eu si milioane de romani, prin neprezentare la vot. Nici nu stiu daca premierul a dat dovada de cinism sau de prostie cind a apelat la Mihnea Constantinescu.

Cert este ca nici una dintre eventualitati nu-l avantajeaza. Pot incerca o profetie. Nu stiu cine va guverna Romania in anul 2020, dar sigur seful de cabinet al premierului va fi Mihnea Constantinescu.