Producatorii agricoli vor beneficia de o subventie din partea statului pentru achizitionarea de tractoare, combine de recoltat si alte masini agricole noi, ajutorul alocat acoperind 45% din pretul de cumparare a utilajelor, a decis Guvernul printr-un program aprobat in ultima sedinta.

Fondurile totale necesare derularii programului se ridica la 250 miliarde lei, din care cea mai mare suma, respectiv 170 miliarde lei, va fi cheltuita pentru achizitionarea de tractoare cu putere de pina la 77 CP.

Pentru tractoare noi de peste 77 CP vor fi cheltuite 20 miliarde lei, iar pentru combine de recoltat cereale si alte masini agricole noi vor fi alocate alte 20 miliarde lei, respectiv 40 miliarde lei. Prin acest program, autoritatile estimeaza ca vor fi cumparate peste 600 de tractoare, circa 15 combine si un numar important de alte masini agricole noi.

Obiectivele programului sint sustinerea procesului de transformare a gospodariilor individuale in ferme familiale comerciale, imbunatatirea randamentelor de exploatare a pamintului, cresterea graduala a numarului de utilaje agricole, infiintarea fermelor de catre tineri, crearea de noi locuri de munca.