Pentru a creste gradul de colectare, Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) intentioneaza ca incepand de anul viitor sa angajeze firme care sa recupereze datoriile de la contribuabili. Pentru inceput, recuperatorii ar urma sa aduca mai multi bani la buget de la persoanele fizice cu debite neachitate la bugetul de stat.

Astfel, ANAF ii vizeaza in mod special pe datornicii care desfasoara activitati independente. Dintre acestia, potrivit vicepresedintelui ANAF, Daniel Chitoiu, vor intra in colimatorul recuperatorilor mai ales cei cu profesii liberale ca avocati, notari, medici, arhitecti.

Pe de alta parte, vicepresedintele ANAF a declarat ca in prima faza recuperatorii se vor ocupa doar de persoanele fizice care au datorii la stat, dupa care vor trece in scurt timp si la persoanele juridice. Chitoiu spune ca legea referitoare la externalizarea serviciilor de recuperare de creante de la ANAF catre companii va aparea chiar din acest an pentru ca cei vizati sa stie ce-i asteapta.

Potrivit lui Chitoiu, Agentia are deja un proiect in ceea ce priveste procedura de recuperare. Pentru o actiune de acest fel, ANAF va alege prin licitatie publica aceea firma care se multumeste cu cel mai mic comision din suma recuperata. Firma recuperatoare va primi o zona, de regula nu mai mult de un sector-doua sau un oras si o lista cu persoanele care datoreaza bani statului.

Lista va cuprinde nume, adresa si suma datorata. De-aici recuperatorul trebuie sa intre in actiune si sa recupereze banii cat mai repede. Reprezentantul ANAF a mai aratat ca recuperatorul va putea sa foloseasca toate caile legale pentru a-l face pe datornic sa-si plateasca darile catre stat.