Romanii care pleaca sa munceasca in strainatate cu contract legal s-ar putea bucura la batranete, pe langa pensia acordata de statul roman pentru perioada muncita in tara, si de o pensie din partea statului strain pe teritoriul caruia au muncit.

Romania a incheiat un astfel de acord cu Germania, si, potrivit ministrului muncii, acorduri similare vor fi semnate si cu alte tari.

Pentru a beneficia de pensie din partea statului german, conditia esentiala este ca angajatul sa aiba un contract de munca legal, si sa-si achite contributiile la asigurarile sociale conform legii germane.

Perioada minima care trebuie lucrata in strainatate difera in functie de anumite criterii.

Ministrul muncii, Gheorghe Barbu a declarat ca: "pentru persoanele care lucreaza pentru o persoana juridica romaneasca si care executa sub contract o lucrare in Germania, timp de 24 de luni, se aplica prevederile legislatiei romane."

"Dupa 24 de luni se aplica prevederile legislatiei germane, se aduna perioadele lucrate si dupa ce are adunate 12 luni se poate face o prestatie de pensie", mai spune ministrul muncii.

Dupa 24 de luni se aplica prevederile legislatiei germane, se aduna perioadele lucrate si dupa ce are adunate 12 luni se poate face o prestatie de pensie.

Gheorghe Barbu

Reprezentantul unei firme care angajeaza forta de munca pentru Germania atrage insa atentia ca cel care doreste sa se angajeze trebuie sa se asigure ca firma angajatoare este acreditata de ministerul muncii.

Astfel, exista garantia unui contract legal, care prevede, printre altele, si plata contributiilor sociale in Germania, de care depinde obtinerea, mai tarziu, a pensiei.

Cuantumul acesteia va fi stabilit de statul german, conform perioadei lucrate si sumei cu care angajatul a cotizat la asigurarile sociale in Germania.

Ministrul muncii subliniaza ca noul sistem reprezinta o premiera in Romania.

"Noutatea importanta este ca perioadele se cumuleaza si se constituie practic doua pensii."

Noutatea importanta este ca perioadele se cumuleaza si se constituie practic doua pensii.

Gheorghe Barbu

"Daca ai lucrat 15 ani in Romania, iei pensie pentru aceasta perioada din Romania. Daca ai lucrat 10 - 15 ani in Germania, iei pensie din Germania. Pensia urmareste individul, fie in Germania, fie in Romania, fie in alta tara, oriunde s-ar afla", spune ministrul muncii.

Acordul cu Germania urmeaza sa fie ratificat de Parlamentele celor doua tari si va intra in vigoare cel mai probabil la inceputul anului viitor.

Potrivit ministrului muncii, acorduri similare au fost deja negociate si ar putea fi semnate pana la jumatatea acestui an cu Spania si Ungaria, iar in negociere se afla cele cu Italia, Moldova si Ucraina.